Adaylıklar şangırtılar eşliğinde açıklanırken...

Cumhuriyet yazarı Bedri Baykam bu hafta 'Adaylıklar şangırtılar eşliğinde açıklanırken...' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Adaylık, kişisel bir olay değildir. Yalnız kendi yakın çevresini değil, bütün ilçeyi ayağa kaldırabilmelidir. Tabii bunun için o adaylık tartışmaya yer bırakmayacak şekilde belirlenmiş olmalıdır. O zaman örgüt de tecrübeli isimler de seçmen de heyecanla sahaya çıkar. Herkesin gözünde umut vardır. 

Bir de tersini düşünün. Kimsenin tanımadığı “dayatılmış” bir aday olsun... Elini sıkan partililer bile bunu zoraki gülümsemeler eşliğinde yaparlar. 

Tüm üyelerle önseçim yapmak göze alınamadığı için adayların açıklanmasında zaten çok geç kalındı ve propaganda süresi boşa tüketildi. İnandığım parti, Cumhuriyet Halk Partisi. Yerel seçimlerde de yine bu partinin başarısı için elimden geleni tabii ki yapacağım. Ama bu her şeyi görmezden gelmek ve hataları onaylamak anlamına gelmiyor. 

ÇANKAYA ADAY ADAYLARININ HAK ETMEDİKLERİ TAVIR!

Çankaya’da 25 belediye başkan adayı dosyalarını emek vererek hazırlamışlar, 50 bin TL katılım bedelini ödemişler, broşürler tasarlayarak tüm esnafla, mahalleliyle konuşarak iki buçuk ay kampanya yürütmüşler. Başarıya ulaşma olasılıklarının çok da yüksek olmadığını mertçe kabul ederek bu yola çıkmışlar. Ama yarıştırılmayacaklarını düşünmemişlerdi!... Çünkü bu 25 aday yerine, “atanan” bir başka isim, Hüseyin Can Güner aday yapıldı. Yanlış anlamayın, bu genç dostumuz eminim pek çok vasfı olan, değerli ve partiye bağlı bir insandır; yoksa zaten Çankaya’ya aday yapılmazdı! Hakkında da güzel şeyler duydum. Ama soruyorum: Sizler bu 25 adayın yerinde olsaydınız ne yapardınız? 

Genel merkez, şayet son saniyede başka bir aday belirliyorsa, başvuruda bulunan tüm diğer aday adaylarının katılım başvuru bedellerini iade etmelidir. Çünkü kendilerine söz verildiği şekilde aday adayı yapılmamışlardır. Adeta yaşanmamış sayılacak bir kampanyaya emek, umut, zaman, kapital sarf etmek durumunda bırakılmış, yıpratılmışlardır. Genel merkezin o bölgede önceden kafasında tasarladığı bir aday varsa, neden başka aday adaylarının “akıbeti baştan belli olan” başvuruları kabul ediliyor? İade edilen bedelleri isteyen istediği yere bağışlayabilir. Birçok ilçeden ağır tepkiler yükseliyor. Sayın Kılıçdaroğlu gibi “Gidip tıpış tıpış oy verirler nasıl olsa” mı diyeceksiniz? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Venedik Bienali: Nil Yalter. Marco Polo, Gülsün, 9başlı Ejderha vs… 25 Nisan 2024 | 72 Okunma Erken seçim mi dediniz? 18 Nisan 2024 | 53 Okunma CHP’de kavga çıkarmaya uğraşan çaresizler! 11 Nisan 2024 | 189 Okunma 'Türk Baharı' CHP ile sandıktan çıktı 04 Nisan 2024 | 205 Okunma Kritik iki gün: Pazar ve salı 28 Mart 2024 | 404 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar