Umut artık halkın kendisi

Yanlış iliklenen düğme, depremden krize her türlü badireyi yaşamış milyonlarca insanın umudu başta olmak üzere, yıpranmanın tillahını yaşattı.

İlk düğme yanlış iliklenince son düğme hep boşta kalıyor.


6’lı masa 12 Şubat 2022 tarihinde ilk toplantısını yaptı. 28 Kasım 2022’de “Anayasa Değişiklik Önerisi”ni açıkladı. 30 Ocak 2023’te “Ortak Politikalar Metni”ni duyurdu. 3 Mart 2023’te İYİ Parti’nin ayrılığı ile “6’lı masa” adı fiilen son buldu.

2 Mart’taki fırtınalı toplantıya kadar 383 gün geçmişti. Bir kez bile cumhurbaşkanı adayını gündemine almadı. Halk konuşabilir, kitle örgütleri fikir sunabilir, medya-kanat önderleri tartışabilirdi. Aday, bugünkü gibi CHP lideri olsa dahi, hem toplum hem Kılıçdaroğlu buna hazırlanabilirdi.

Oysa 6’lı masa bunu istemedi. “İsim yıpranır”, “iktidara yarar”, “muhalefeti böler” gibi gerekçelerle adaylık tartışması bir tabu haline getirildi. Zaten her konuda anlaşınca, aday isminin basit ve kolay bir ayrıntı haline geleceğini söylediler. Öyle olmadı. Adaylıkta anlaşamayınca, mutabakat da parçalandı.

Siyaset öyle kilitlenmişti ki...

6’lı masa aday için Cumhur İttifakı’nı, Emek ve Özgürlük İttifakı 6’lı masayı, bunların dışındaki örgütler hepsini bekliyordu. Haliyle kimse alıp başını yürüyemedi. Toplumun tamamının sorunu olan cumhurbaşkanı adaylığı, 6 kişinin iki saatlik müzakeresine hapsoldu. Sıkışan gazların patlaması gibi, kırılma da orada yaşandı.

Kısacası, yanlış olan bir kişi ya da bir adaydan önce, 6’lı masanın izlediği yol ve yöntemdi. Yanlış iliklenen düğme, depremden krize her türlü badireyi yaşamış milyonlarca insanın umudu başta olmak üzere, yıpranmanın tillahını yaşattı.

Kendisi masadan kalktı

Peki şimdi ne olacak?

Önce iktidardan başlayalım. Duyduğuma göre Cumhur İttifakı, vekil listelerini neredeyse tamamlamak üzere. Hangi bakanların aday olacağı dahi belirlenmiş. Öyle ki aradığım bir isim, “6’lı masa gündemimizde yok, biz propaganda hazırlığımızı yapıyoruz” dedi. Seçim şarkısı o mu bilmem, arkadan gelen ses, Sami Yusuf’un, Nesimi’nin sözlerine bestelediği “Ben bu cihana sığmazam”dı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uğur Dündar’ın babalık davası 25 Nisan 2024 | 5.797 Okunma Erdoğan görevi bırakmalı 22 Nisan 2024 | 4.737 Okunma Baskın yapılan evden çıkan hâkim 18 Nisan 2024 | 5.219 Okunma İsmi lazım değil! 15 Nisan 2024 | 1.621 Okunma Az kalsın bütün Beyoğlu elden gidiyormuş! 11 Nisan 2024 | 963 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar