Silahlar Sırbistan'dan çıktı

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu'nun bugünkü (22.09.2022)''Silahlar Sırbistan'dan çıktı'' başlıklı yazısı.

ABD’de Kaplan Grup şirketlerinin açtığı davayı, Makine Kimya Endüstrisi’nin şikâyetini ve Debbie Cross’un açıklamalarını yanyana koyuyorum. Birbirini teyit eden bir şey var. O da Ensar Vakfı Beşiktaş İlçe Başkanı İlker Küçüker’in Nisan 2022’ye kadar MKE’nin Güney Kore Temsilcisi olduğu ve MKE’ye ait olmayan silahları MKE’ninmiş gibi dünyaya pazarladığı.

İpin ucunu çektikçe geliyor. Uzaktaki bir silahın mermisi bizim toprağımızdan çıkıyor. ABD’de, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde açılan ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren davanın detaylarını anlatmıştım. Davanın hedefinde, ASAP Lojistik’in yanı sıra, şirketin İcra Kurulu Başkanı Debbie (Deborah) Cross adında ABD’li bir iş kadını ve ortağı Güven Acarer vardı. Şikâyetçiler, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ı da suçluyordu. Debbie Cross’un, kendisini MKE temsilcisi olarak tanıtırken başta büyükelçi olmak üzere, çeşitli resmi bağlantıları kullandığı iddialar arasındaydı. 

Dilekçede “Türkiye’nin ABD büyükelçisine birkaç milyon dolarlık ödeme yaptığına ilişkin bilgi ve inanç vardır” ifadeleriyle, Büyükelçi Mercan’a suçlama yöneltilmişti. Geçen pazartesi, bu kez ABD’de ikinci bir davayı anlattım. Makine Kimya Endüstrisi (MKE) de yine New York’da, aynı isimlere, benzer bir zamanlamayla, 13 Mayıs’ta dava açmıştı. MKE, kendi silahlarını Güney Kore’de satma yetkisine sahip olan Ensar Vakfı Yöneticisi İlker Küçüker’in, Debbie Cross’a sahte belge hazırlayarak ABD’de müşteri topladığını iddia ediyordu. İki dava, konusuyla, suçlamalarıyla, şüphelileriyle birbiriyle örtüşüyordu.  

ENSARCI BAŞKANIN SIRBİSTAN TEKLİFİ 
Suçlamaların hedefindeki Debbie Cross’un Türkiye’de olduğunu öğrendim. Haliyle kendisine suçlamaları sordum. Cross’un anlattıkları, gözlerimi bu kez Sırbistan’daki bir silah fabrikasına çevirmeme neden oldu. Debbie Cross söze, kendisinin de mağdur ve kandırılmış olduğunu söyleyerek başladı. Anlattığına göre, ASAP Türkiye’de Güven Acarer ile ortaktı. Ensar Vakfı Yöneticisi, aynı zamanda DEİK Danışmanı olan İlker Küçüker, Acarer’le görüşmüş, cazip bir teklifte bulunmuştu. (Cross, buluşmanın kendisine gönderilen fotoğrafını da gösterdi.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan görevi bırakmalı 22 Nisan 2024 | 4.693 Okunma Baskın yapılan evden çıkan hâkim 18 Nisan 2024 | 5.201 Okunma İsmi lazım değil! 15 Nisan 2024 | 1.620 Okunma Az kalsın bütün Beyoğlu elden gidiyormuş! 11 Nisan 2024 | 958 Okunma Menzil de yenildi İsmailağa da 08 Nisan 2024 | 2.466 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar