Mahmut Efendi nasıl ölmedi

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu'nun bugünkü (30.06.2022)''Mahmut Efendi nasıl ölmedi'' başlıklı yazısı.

Cenaze kalkıyor. Toprak örtülüyor. Yine de istiyorsun ki toprak altındaki seni bırakmasın.

15 Temmuz gecesi... Hakan Fidan, eski Diyanet İşleri  Başkanı Mehmet Görmez ile yemekteydi. Görmez’i, eşi Hatice Kübra Görmez aradı. “Mehmet darbe oluyor” dedi. Görmez MİT’te olmanın rahatlığıyla, “Bu işi en önce haber alacak bir yerdeyim” karşılığını verdi.

İstihbarat ile Diyanet’in, din ile devletin, sembolik gecede yanyana olması tesadüf değil. Zira Türkiye, adı FETÖ ya da başka bir şey olsun, cemaat görünümlü oluşumların devletle ilişkisini yıllardır tartışıyor.

Geçmişte istihbarat birimlerinin, tarikatları takip ettiği çalışmaları vardı. Gelgelelim, “yeni bakış açısıyla” güncellenmesi gerekiyordu.

Diyanet içinde bir rapor hazırlandı. İddia odur ki Diyanet içerisinde, durumdan rahatsız olan tarikatlar, raporu ortaya çıkararak kurumu zor durumda bırakmıştı.

Öyle ya, rapor aslında kamuoyu için hazırlanmamıştı.

Mehmet Görmez, raporla ilgili, “istihbarat” imasında bulundu: “Daha çok bir istihbarat dilini andırıyor. Bir ilmi rapor olarak ben görmedim.”

Görmez, mahiyetini de şöyle anlattı:

“Türkiye’deki bütün dini ve fikri hareketleri görmek için ve anlamak için hep bir çaba içerisinde oldum. Eğer o çabaları birileri toplayıp da rapora dönüştürmüşse, onu bilemem.”

Hem var hem yoktu. Hem Diyanet’in içindeki bir çalışmaydı hem devletin istihbari bakışını yansıtıyordu. İçinde gizli bilgiler olmasa da saklıydı.

Yine de raporun sızması sayesinde, bugünkü devlet aklının, tarikat ve cemaatler hakkındaki “gerçek fikri”ni öğrenmiş olduk.

CÜBBELİ’NİN ÜSTÜNE ÇARPI
Peki, İsmailağa hakkında o raporda ne yazıyor?

Aslında rapor, şu sözlerle sahipleniliyor:

“Cemaatin, dini görüş ve fetvaları, genellikle Diyanet ile uyum arz eder.”

Yine de İsmailağa’nın sarık, cüppe, çarşaf konusundaki katılığı raporun hedefindeydi:

“Hz. Peygamber’in sünnetini şekilciliğe indirgemek gibi bir imaj ortaya koymaktadır. Bu tür indirgemeci tercihler, Müslümanları ayrıştırma riski taşımakta; birlik, beraberlik ve kardeşliğini de olumsuz etkileyebilmektedir.”

Rapor, İsmailağa içinde çatışan grupların olduğu tespitini yaparak konuyu kapatıyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ben ortada bir seçim görmüyorum 28 Mart 2024 | 1.525 Okunma Mesele Havala değil karapara 25 Mart 2024 | 1.315 Okunma 31 Mart’ta kime oy verelim 21 Mart 2024 | 894 Okunma Filistin masasında neden Türkiye yok 18 Mart 2024 | 978 Okunma ‘Paralel devlet’ten çocuk istismarına 14 Mart 2024 | 964 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar