BİM kavgasının şifreleri

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu'nun bugünkü (05.12.2022)''BİM kavgasının şifreleri'' başlıklı yazısı.

Havada sanki kokusunu duymadığımız bir gaz var. Göremiyoruz, hissedemiyoruz ama kıvılcımla parlayan alevden anlıyoruz.

İstanbul’da en zor bulunan şey taksi. Neyse ki inen bir müşterininkini kapıyorum. “Erenköy” dedikten sonra şoförle sohbet ediyoruz. Radyoda A Haber açık. Erdoğan’ı kayıtsız şartsız destekliyor. Seçimleri kazanacağına inanıyor. Ekonominin kötü olduğunu söylediğimde parmağıyla BİM’i gösteriyor, “Bunların yüzünden” diyor. Öyle öfkeli ki “Şubelerini basıp yağmalayacaksın, bak bakalım bir daha fiyatları uçuruyorlar mı” diye devam ediyor. “Aman” diyorum. İktidar yanlısı bir vatandaşı, illegaliteden uzak tutmaya çalıştığım için kendimi de tuhaf hissediyorum.

ERENKÖY’ÜN BİM’I
Yıllardır Erenköy’de yaşıyorum. İsim benzerliği değil. “Erenköy cemaati” adını buradan alıyor. Mahmut Sami Ramazanoğlu, 1950’lerde, tren istasyonunun oradaki Zihni Paşa Camii’nde cemaatini toplamaya başlamış. 70’lerin sonunda Suudi Arabistan’a giderken, Musa Topbaş’ı vekil bırakmış. Cemaatin liderliği, onun ardından, oğlu Osman Nuri Topbaş’a geçmiş. İşte yıllardır dilimizde olan Topbaş ailesi, bu Topbaş ailesi. Hem Erenköy’de başlayan cemaat faaliyetini sürdürüyorlar hem de ticaret işlerini devam ettiriyorlar. Gündemdeki BİM de onların markası.

Erenköy cemaatinin; Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Muradiye Kültür Vakfı, İlmi Araştırmalar Merkezi, Erkam Radyo ve Altınoluk dergisi gibi birçok kuruluşu var. Öğrenci yurtları ve hastaneleri de bulunuyor.

Erenköy cemaati, pek sembol kullanmıyor. Muhafazakârlığa dikkat etmekle beraber, sıradan insanlardan ayrışan kıyafetler giymiyor. Cemaatlerin arasında, ticareti en iyi bilenler onlar. Haliyle zengini çok. Çocuklarını iyi okullarda okutan, tabiri caizse “elit” bir cemaat. Esnaflık da cemaatte çok yaygın. Müritlik dışında, aralarında dayanışmaya dayalı bir ilişki var.

ERENKÖY CEMAATİ DARBECİ Mİ
Hayat pahalılığı, zincir marketler, BİM derken, geçen hafta yaşananlarla, kavga büyüdü. Adeta Erenköy cemaati ile iktidar içindeki bir kesim arasında savaşa dönüştü. Cemaati operasyon yapmakla suçlayan da oldu, adını FETÖ ile yanyana anan da. BİM’in CEO’su Galip Aykaç’ın sert konuşması sonrası, yangın uzaktan görünür oldu.

Peki kim haklı? Sahiden Erenköy cemaati, hükümete bir darbenin peşinde mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ben ortada bir seçim görmüyorum 28 Mart 2024 | 1.679 Okunma Mesele Havala değil karapara 25 Mart 2024 | 1.316 Okunma 31 Mart’ta kime oy verelim 21 Mart 2024 | 894 Okunma Filistin masasında neden Türkiye yok 18 Mart 2024 | 978 Okunma ‘Paralel devlet’ten çocuk istismarına 14 Mart 2024 | 964 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar