Yüksek elektrik faturaları neyi gösterdi?

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Doster’in bugünkü (09.02.2022)’’ Yüksek elektrik faturaları neyi gösterdi?‘’ başlıklı yazısı.

Yurttaşların işsizliğe, yoksulluğa, pahalılığa tepkisi, yüksek elektrik faturalarıyla zirveye ulaştı. Bir yanda elektriği kesildiği için mumda oturan yurttaşların fotoğrafları var gazetelerde, diğer yanda faturasını yakan yurttaşların öfkesi. Bu nedenle enerji sorunu, tüm yönleriyle, bir kez daha Türkiye’nin gündemine oturdu.  

Enerjinin kaynağı, tedarikçisi, çeşitliliği, fiyatı, dağıtımı, maliyeti, çevresel etkisi, güvenliği, planlaması, stratejisi üzerine çok yazı yazdık. Daha da yazacağız. Çünkü enerji, hem stratejik bir sektör hem de kamu önceliği ve planlaması gerektiriyor. Dahası, Türkiye; hem doğalgaz ve petrolde dışa bağımlı olduğu hem de çevresindeki gelişmelerden hızla etkilendiği için enerji faturasıyla birlikte enerji arz güvenliği de ülkemizi fazlasıyla etkiliyor.  

Enerji sektörü; dış etkilere çok açık bir sektör. Sadece politik, diplomatik gerilimler, çatışmalar, savaşlar değil, ekonomik buhranlar, salgın hastalıklar da vuruyor bu sektörü. Örneğin, 2020’de dünyada enerji yatırımlarında yüzde 20 düşüş yaşandı. 400 milyar dolarlık bir düşüştü bu. En büyük darbeyi de petrol yedi. ABD’de kaya gazı sektörü de çok etkilendi bundan. Ciddi istihdam kayıpları oldu.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 431 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 247 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.401 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 552 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.091 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar