Bir ‘Jön Türk’ün ardından

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Doster'in bugünkü (02.11.2022)''Bir ‘Jön Türk’ün ardından'' başlıklı yazısı.

Hocamızdı, ustamızdı, ağabeyimizdi. Öğrencileriydik, asistanlarıydık, çıraklarıydık. 1936’da kurulan İstanbul İktisat Fakültesi’nin ikinci kuşak hocalarından, çınarlarından, kürsü geleneğinin son babacan temsilcilerindendi Prof. Dr. Erol Manisalı.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün tarihi binasında, Erol Hoca için düzenlenen cenaze töreninde, 30 yıl öncesine gittim bir an için. 1990’ların başında tanımıştım onu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenciyken, kapısını çalıp derslerine katılmak istediğimi söylemiştim. Memnuniyetle karşılamıştı. Birkaç yıl sonra Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başlayınca ilişkimiz daha da gelişmiş, Erol Hoca’nın 1997’de gazetemizde yazmaya başlamasıyla, dostluğa dönüşmüştü. Yüksek lisans ve doktoramı, İstanbul İktisat Fakültesi’nde yaparken ders aldığım hocalarımdan biriydi Manisalı.   

Dersine giderken arardım, “Hocam, gazeteden geleceğim” derdim. “Posta kutuma bak, ayıkla, işe yarayanları getir” derdi. Erol Hoca’ya gelen kitapları, dergileri, mektupları, faks mesajlarını koyar çantama götürürdüm. Sıradan yurttaşlarımızdan gelen mektupları, çok önemserdi. Bunları okurken duygulanırdı bazen. Sokaktaki insanımızın, eli nasırlı emekçimizin, sağduyusuna, öngörüsüne çok güvenirdi. 

ULUSALCI, KEMALİST, CUMHURİYETÇİ MANİSALI 
İktisat fakültesi; öğretim üyelerinin yetkinlikleri yanında, siyasetle iç içe oldukları, aktif siyaset yaptıkları bir okuldu. Her dönem TBMM’ye, siyasi yelpazenin her kanadından, birkaç milletvekili yollardı. Erol Hoca, siyasi partilerden ısrarlı teklifler aldığı halde, siyasete girmeyi hiç düşünmedi.

Sadece bilim insanı, bölüm başkanı değildi Erol Hoca. Aynı zamanda asistanlarının babası gibiydi, ağabeyi gibiydi, asistanı, liseden ve üniversiteden arkadaşım Prof. Dr. Dündar Murat Demiröz’ün sözleriyle. Çalışkan, üretken, verimli bir bilim insanıydı. İngilizcesi çok iyiydi. Yurtdışında akademik bildiri sunmayı çok önemser, bizleri de yabancı dilde yayın yapmamız için özendirirdi. 

Bilimsel yetkinliği yanında, ideolojik kimliği de açıktı, berraktı; Cumhuriyetçi, Kemalist, ulusal solcuydu. Ülkemizin bağımsızlığı, bütünlüğü, egemenliği ve siyasal birliğinin, Cumhuriyet Devrimi’nin yılmaz savunucusuydu. İktisadi dışsallık, sürdürülebilir üstünlükler kuramı, iktisadi kalkınma, Kıbrıs, Ege, Türk-Yunan ilişkileri, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, Gümrük Birliği en çok çalıştığı konulardı. KKTC’nin kurucu cumhurbaşkanı, Türk devlet adamı geleneğinin son seçkin temsilcisi Rauf Denktaş’ın yakın dostlarından biriydi. Prof. Dr. Mümtaz Soysal ve Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel’le birlikte, Kıbrıs davasını en çok savunan hocalarımızdandı. KKTC’de düzenlenen Uluslararası Girne Konferanslarının düzenleme kurulu başkanıydı.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 430 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 247 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.400 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 551 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.091 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar