The Greatest

11 Ey­lül sal­dı­rı­la­rın­dan son­ra, Dün­ya Ti­ca­ret Mer­ke­zi­’nin yı­kın­tı­la­rı ara­sın­da ger­çek­leş­tir­di­ği...

11 Ey­lül sal­dı­rı­la­rın­dan son­ra, Dün­ya Ti­ca­ret Mer­ke­zi­’nin yı­kın­tı­la­rı ara­sın­da ger­çek­leş­tir­di­ği rö­por­taj­da CNN mu­ha­bi­ri Mc O’­ne­ill ağır­sık­let şam­pi­yo­nu Mu­ham­med Ali­’ye şu so­ru­yu so­rar:
-Sa­yın Mu­ham­med Ali, bu deh­şe­tin mey­da­na gel­me­si­ne se­bep olan te­rö­rist­ler­le ay­nı di­nin men­su­bu ola­rak ne­ler his­se­di­yor­su­nuz?
Mu­ham­med Ali Clay şöy­le ce­vap ve­rir:
-Siz Hit­ler ile ay­nı di­ni pay­la­şan bir men­sup ola­rak ne­ler his­se­di­yor­sa­nız, ay­nı­sı­nı!
Ha­ya­tı bo­yun­ca “en iyi­” ol­ma­ya ça­lı­şan Mu­ham­med Ali’­nin bu ifa­de­si hiç de öy­le­si­ne söy­le­nil­miş bir söz de­ğil el­bet­te.
Söz, söy­le­ye­ne gö­re ağır­lık ta­şır; he­le bir bi­linç ve ze­ka ürü­nüy­se…
36 ya­şı­na ka­dar, za­ma­nı­nın tek is­mi ol­ma­yı ba­şa­ran Mu­ham­med Ali, pro­fes­yo­nel dö­ne­min­de 37’si na­kavt ol­mak üze­re 56 maç ka­za­nır. Sa­de­ce 5 kez ye­nil­miş­tir.
Tüm za­man­la­rın en iyi bok­sö­rü ol­du­ğu­nu sim­ge­le­mek için ken­di­si­ne The Grea­test/En Bü­yük un­va­nı la­yık gö­rül­müş­tür.
İn­san­lık ve öz­gür­lük adı­na ver­di­ği mü­ca­de­le ise güç­lü ki­şi­li­ğin­de taç­la­nır.
1960’da Ro­ma Olim­pi­yat­la­rı’n­dan dön­dük­ten iki gün son­ra, bir lo­kan­ta­da sa­de­ce be­yaz­la­ra ser­vis ya­pıl­dı­ğı­nı öğ­re­nin­ce, bu ırk­çı dav­ra­nı­şı pro­tes­to et­mek ama­cıy­la al­dı­ğı al­tın ma­dal­ya­yı Ohi­o Neh­ri’­ne fır­la­tır.
1967’de Vi­et­nam Sa­va­şı­’na git­me­yi “Ha­yır, 10.000 mil öte­ye gi­dip be­yaz kö­le efen­di­le­ri­nin, be­yaz ol­ma­yan baş­ka bir mil­let üze­ri­ne bas­kı kur­ma­la­rı­na, öl­dür­me­le­ri­ne, ev­le­ri­ni yak­ma­la­rı­na yar­dım­cı ol­ma­ya­ca­ğı­m” di­ye­rek red­de­der. Bu olay­dan son­ra li­san­sı elin­den alı­nır; an­cak 1971’de ring­le­re ge­ri dö­ner.
22 ya­şın­da Müs­lü­man olan Mu­ham­med Ali’­nin bu tep­ki­li ki­şi­li­ği­nin al­tın­da ya­tan, “en iyi­” ve “en doğ­ru­” ola­rak inan­dı­ğı de­ğer­le­ri ha­ya­tı­na ta­şı­ma ça­ba­sı­dır.
Ba­zı lo­kan­ta­lar­da ser­vi­sin sa­de­ce be­yaz­la­ra ya­pıl­dı­ğı­nı gö­ren bir o de­ğil­di her­hal­de; ne­den pro­tes­to­yu Mu­ham­med Ali ger­çek­leş­tir­di so­ru­su bi­ze, ba­şa­rı­nın ve gü­ve­nin öne­mi­ni ve ro­lü­nü ha­tır­la­tır. Bir baş­ka ifa­dey­le, inanç, şah­si­yet­li in­san­lar­la bü­tün­leş­ti­ğin­de, mo­del ni­te­li­ğin­de ör­nek­le­rin or­ta­ya çı­ka­bi­le­ce­ği­ni gös­te­rir. Bu bir Ömer, bir Ali, bir Se­la­had­din Ey­yu­bi üze­rin­den an­la­tı­la­bi­le­ce­ği gi­bi pek çok Hı­ris­ti­yan azi­zin­den, ya da ide­olog­dan bah­set­mek müm­kün­dür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar