Neredeeen nereye!

Mehmet Rıfat Efendi (Börekçi), Milli Mücadele günlerinde AnkaraMüftüsü’dür.Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları 27 Aralık 1919’da Sivas Kongresi’nden hemen sonra Ankara’ya geldiklerinde, onları ilk...

Mehmet Rıfat Efendi (Börekçi), Milli Mücadele günlerinde Ankara
Müftüsü’dür.
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları 27 Aralık 1919’da Sivas Kongresi’nden hemen sonra Ankara’ya geldiklerinde, onları ilk karşılayan da Mehmet Rıfat Efendi’dir.
Milli Mücadele’nin Ankara lideri olan Müftü Efendi, İstanbul’un Milli Mücadele’yi karalamak amacıyla hazırladığı fetvaya karşı 152 kişilik kalabalık bir müftü ve ulema heyetinin başı olarak karşı bir fetva yazar ve Milli Mücadele’nin dini gerekçelerini ortaya koyar.
Heyet-i Temsiliyye’nin Ankara çalışmalarına başlamasıyla Mehmet Rıfat Efendi, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına her türlü yardımda bulunur.
Mehmet Rıfat Börekçi, kendisi ve eşi Saniye Hanım için ayırdığı cenaze parasını dahi Milli Mücadele için seve seve verecek kadar fedakâr bir insandır.
Mazhar Müfit Kansu “Erzurum’dan Ölümüne Kadar Atatürk’le Beraber“ adlı hatıralarında bu konuyla ilgili ilginç bir anekdot anlatıyor:
“İçeriye giren zat, Müftü Efendi’nin geldiğini söyledi. Eyvah, şimdi Müftü Efendi’ye kahve ısmarlamak lazım. Kahve var ama şeker yok. Ya şekerli kahve içerse! Çünkü şeker çok pahalı idi. Kimde para vardı ki?
-Paşaya haber veriniz, dedim.
-Paşa size gönderdi. Paşa ile görüştüler.
-Peki, buyursunlar.
-Müftü Efendi odama girdi. Ortadaki yuvarlak ve küçük masanın kenarında bir iskemleye oturdu.
-Müftü Efendi, zannıma göre kahve içmezsiniz, değil mi? (dedim)
-Evet içmem.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar