İslam dindir ideoloji değil

Geçen haftaki yazıma gelen itirazlardan anlıyorum ki toplum sözleşmesi ile toplumsal birliği oluşturan ruh (milliyet, dil ve din) birbirine karıştırılıyor. Toplum sözleşmelerinin temelinde medeniyet ve iktidar olgusunu açıklama ve bunların getirdiği sorunları çözüme kavuşturma arayışı var.

Hobbes, Locke ve Rousseau, modern siyaset paradigması içinde alternatif fikirleri olsa da insan doğası üzerinden sözleşmelerini oluştururlar: Doğal durumda insan birbirinin kurdudur. Dolayısıyla kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. O zaman bizim özgülüklerimizi, can ve mal güvenliğimizi korumak üzere bir kuvvet oluşturalım ve haklarımızı ona devredelim. Bu gücün adı devlettir. Toplumsal mutabakat böylece devreye girer. TARİHSEL KOŞULLAR VE YENİLENME Din ve inanç birliği toplumsal düzenin sağlanmasında ve devamında elbette etkilidir. Buna ilişkin pek çok dini metin vardır. Soru şudur: Kur’an’dan hareketle bir modern devlet teorisi oluşturulabilir mi? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 378 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 258 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 324 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 194 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar