Dini yalanlayanlar!

Hz. Peygamber, ırmakta abdest alan kişiye suyu israf etmekte olduğunu söyler.O sahabe şaşırır: “Ey Allah’ın Elçisi, ırmaktan abdest alırken su israf olur mu?” diye sorar.Hz. Peygamber: “Evet, ırmak da olsa...

Hz. Peygamber, ırmakta abdest alan kişiye suyu israf etmekte olduğunu söyler.
O sahabe şaşırır: “Ey Allah’ın Elçisi, ırmaktan abdest alırken su israf olur mu?” diye sorar.
Hz. Peygamber: “Evet, ırmak da olsa su israf olur!” der.
Her dönem idraklere ölçü olabilecek evrensel bir yaklaşım: “Irmak da olsa israf olur!” Derin, düşündürücü ve bir o kadar da estetik.
Emanet” anlayışı bu olsa gerek. Varlık ile insan arasındaki ahenkli ilişkinin adıdır çünkü İslam. Eğer dindarlıktan bahsedeceksek, tam da budur dindarlık; ölçülülüğün, düzenliliğin, rafine yaşamın kendisidir. Başka bir ifadeyle dengenin, huzurun/huzurda olmanın adıdır.
İslam düşüncesinde, varlık, insana “emanet” olarak verilmiştir. En başta çevre… Öyle görülüyor ki imarı inşaattan ibaret görmek, doğada ne varsa bozguna uğratmak insanoğlu için hiçbir şey. Dengeyi kaybetmeye görsün; çıkarları, bitmez tükenmez arzuları uğruna, el atmadığı ve fesada uğratmadığı ne kaldı yeryüzünde?
Zamana (asra) ihanet etti en başta İslam’ı diline pelesenk edenler. İnsani gelişmişlikte, ekonomide, bilimde, sanatta, birçok gelişmişlik indeksinde dünyanın en geri kalmış ülkeleri arasında yer almanın izahı başka türlü nasıl yapılır? Vaktin çocuğu olup zamanın ruhunu okuyamamanın ıstırabıyla savrulup durmakta koca İslam Coğrafyası; mutsuz ve huzursuz… Ortak idealleri yaratacak ve bu ideallere varış yollarını tayin edecek aydınları yok. Varsa bile sessizliğe gark olmuşlar. Oysa aydınlar toplumun vicdanıdırlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar