Din ideolojilerin güdümünde olursa…

Medeniyetlerin beşiği, kadim Orta Doğu belki de tarihinin en kanlı günlerine sahne olmakta. Economics and Peace Enstitüsü'nün, Küresel Terör Endeksi'ne göre 2015 yılında terör saldırılarının en fazla...

Medeniyetlerin beşiği, kadim Orta Doğu belki de tarihinin en kanlı günlerine sahne olmakta. Economics and Peace Enstitüsü'nün, Küresel Terör Endeksi'ne göre 2015 yılında terör saldırılarının en fazla olduğu ülke Irak. Suriye ise beşinci sırada. Yine aynı Enstitü'nün 2016 Küresel Barış Endeksi'nde, 163 ülke içinde son sırada olan ülke Suriye, sondan üçüncü ülke ise Irak. Rapora göre bölgesel anlamda barışın açık ara en az görüldüğü coğrafya, tahmin edilmesi kolay bir biçimde Orta Doğu.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) ve IHS Jane 360'ın raporlarına göre, dünyada en fazla silah üretip satan ülkeler ise ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, İtalya, İsrail, Çin…
Tüm bunlarla birlikte, yine SIPRI'nın raporuna göre, 2015 yılında tüm dünyada 1.7 trilyon dolarlık askeri harcama yapılırken, bu harcamaların yüzde 35'i tek bir ülkeye ait. Tahmin edilebileceği üzere o ülke ABD. Yaklaşık 600 milyar dolar. Hemen hemen bizim gayri safi milli hasılamız kadar.
Nerede olduğunuzu bilmeden, gideceğiniz yere ulaşamazsınız. Bu rakamları onun için veriyorum. Orta Doğu adeta bir bataklık haline gelmiş durumda. Silahlar ise Orta Doğu topraklarında yetişen bitkiler değiller. Menşeileri belli.
Klasik bir biçimde Orta Doğu'nun odak noktası haline gelmesi petrole bağlanıyor. Dünyada petrol çıkan yegâne coğrafya burası değil. Kanada, dünyada kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde onuna sahip. Yani Irak'tan daha fazla petrol rezervi var. Ancak Kanada, tüm endekslerde en huzurlu 10 ülke arasında yer buluyor.
Orta Doğu'nun dışsal şoklardan bu denli etkilenebilmesinin nedeni içsel sebepler. En önemli içsel sebepse, İslam topraklarına nifak tohumu gibi ekilmiş olan mezhepçilik belası.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar