Seçim davranışını ne etkiler?

Tek gündem erken genel seçim. Seçimlere hızla girişin ardından seçmene ulaşmak için nasıl bir dil kullanılacak? Onların pozitif kanaatleri nasıl pekiştirilecek? Negatif kanaatleri nasıl değişecek?...

Tek gündem erken genel seçim. Seçimlere hızla girişin ardından seçmene ulaşmak için nasıl bir dil kullanılacak? Onların pozitif kanaatleri nasıl pekiştirilecek? Negatif kanaatleri nasıl değişecek? Farklı seçmen kitleleri için nasıl bir strateji izlenecek? Bu sorunun cevaplanabilmesi için de seçmen kitlenin özelliklerine bakmak gerekiyor.

Bu seçimde bir ikinci önemli unsur da; yeni bir yönetim modeline uygulama olarak geçişin olmasıdır. Seçimlerin hızı, yeni yönetim modelinin vaatleri ve riskleri açısından seçimlere ve iktidar erkine de başka bir gözle bakmak gerekiyor.

GENÇLERİN ORANI

Bu seçimde seçmenlerin % 9’unu gençler oluşturacak. 2002-2007-2011‘de genç seçmenden aldığı oyu koruyan AK Parti 2015 seçimlerinde bu oy oranını kaybetmeye başladı. Gençler dünyanın her yerinde statükoyu temsil eden partilerden ziyade uçlara oy vermeyi tercih ediyorlar. AK Parti’yi yeni statüko, CHP’yi de eski statüko olarak görüyorlar. Yine de AK Parti’nin gençlere ulaşma ve onlardan oy alma noktasında diğer partilerle kıyaslanmayacak bir potansiyeli de var. Yeter ki bu potansiyel hareket geçirilebilsin! Ayrıca MHP ile ittifak da sağ genç seçmene ulaşmaya katkı sağlayacaktır. 2015 seçimlerinde AK Parti seçmeninin % 25’ini gençler oluşturuyordu. Bu oranın iyi bir strateji ile yükseltilebileceği inancındayım.

CHP seçmeninin % 10’unu gençler oluşturuyor. CHP de genç kitleyi HDP seçmeni üzerinden artırmaya çalışıyor. Ancak bu mayanın ne kadar tutacağını zaman gösterecek. Bu seçimlerde gençleri sandık başına getirmeye ikna etmenin de ayrıca önemli olacağına inanıyorum.

GENÇLERE TARİHİ ANLATIMLA ULAŞILABİLİR Mİ?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mülâhaza etmek 20 Nisan 2024 | 230 Okunma Nükleer silahların gölgesinde 13 Nisan 2024 | 101 Okunma Düşünce tarzını değiştirmek 06 Nisan 2024 | 262 Okunma İsrail ordusunun yabancı askerleri 30 Mart 2024 | 376 Okunma İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 205 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar