Sakarya’da referandumun nabzı

Şafak ve TVNET araçlarıyla, Yeni Şafak muhabiri Fatih Özkanoğlu, TVNET muhabiri Ersin Karadağ ile birlikte, Anadolu'nun referandum nabzını tutmak üzere Sakarya'ya doğru yola koyulduk. İki saatlik bir yolculuğun ardından...

Şafak ve TVNET araçlarıyla, Yeni Şafak muhabiri Fatih Özkanoğlu, TVNET muhabiri Ersin Karadağ ile birlikte, Anadolu'nun referandum nabzını tutmak üzere Sakarya'ya doğru yola koyulduk. İki saatlik bir yolculuğun ardından vardığımızda şehir, Cumhurbaşkanımızı karşılamaya hazırdı. TVNET ekibi canlı yayın yaparken ben de sokaklarda insanları dinledim.
Adapazarı sınırları içindeki meydanda halkın Evet demek için birbirinden farklı sebepleri var.
Evet ve Hayır arasındaki kararsızlarda Kılıçdaroğlu ve muhalefetin söylemlerinin etkisi yok. Ancak “ekonomi" önemli bir faktör. İşsizlik endişesi en fazla dile getirilen sorun olarak görülüyor. Sakarya'da referandum ekonomik sorunlar ve terör için çözümün kapısı olarak değerlendiriliyor. Evet'lerin gerekçesi şu başlıklarda özetleniyor: “Türkiye'nin güçlenmesi, düşmanlarımızı sevindirmemek, güçlü liderlik, İslam coğrafyası, vatan hainlerine karşı çoluk çocuğumuzun geleceği için Evet".
Bir milyon nüfusu olan Sakarya, Türkiye'nin önemli sanayi merkezlerinden birisi. Sakarya'nın ilçesi olan Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Evet oylarının %70'i bulacağına, halkın ekonomi ile ilgili darboğazların Evet ile gevşeyeceğine gönülden inandığını söylüyor.
Halkın genelinde, sokaklarda, kahvelerde, esnafta, “Hayır, Türkiye'ye zarar verir, Hayır çıkarsa Türkiye'de rüzgar tersine eser, sadece buradakiler değil yurtdışı işbirlikçileriyle ülkeyi çıkmaza sokarlar, bu kirli ittifaka fırsat vermemek lazım" fikri hakim.
“Dosta düşmana birliğimizi göstermeliyiz" yaklaşımı sokaklarda konuştuğumuz insanlarda bariz görülüyor.
Bu referandumla “ülkenin geleceği test ediliyor" inancı yaygın.
Sakarya izlenimim; halk kendi meselelerine odaklanmış durumda. Referandumdan herkesin buna göre bir beklentisi var. Kararsızıların oylarını da bu meseleler üzerine olan açıklamalar etkileyeceğe benziyor.

Ayşe Böhürler
Halkın değişiklik paketi içinde en fazla 18 yaş meselesine itirazı var. Ancak bu durum Evet-Hayır oyunu etkilemiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mülâhaza etmek 20 Nisan 2024 | 231 Okunma Nükleer silahların gölgesinde 13 Nisan 2024 | 101 Okunma Düşünce tarzını değiştirmek 06 Nisan 2024 | 262 Okunma İsrail ordusunun yabancı askerleri 30 Mart 2024 | 376 Okunma İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 206 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar