Kral Faysal’dan bugüne…

Modern Irak'ın ilk kralı olarak taç giyen Faysal'ın hayatını anlatan bir kitap okuyorum. Kitap 1933 yılında, İngiltere seyahatinde Kraliçe Mary'nin kendisine tavsiye ettiği bir doktorun tedavisi altındayken, kalp krizi...

Modern Irak'ın ilk kralı olarak taç giyen Faysal'ın hayatını anlatan bir kitap okuyorum. Kitap 1933 yılında, İngiltere seyahatinde Kraliçe Mary'nin kendisine tavsiye ettiği bir doktorun tedavisi altındayken, kalp krizi geçirerek ölen kralın hayatını anlatıyor. Kralın doğal sebeplerle ölmediği, zehirlendiği ve doktorun riskli tedavileri nedeniyle öldüğü söylentileri bir tarafa kitapta Ortadoğu'da bitmeyen kaosun sebepleri de irdeleniyor. Kitabın yazarı Ali A. Allawi şu tespitlerde bulunuyor:
“Ortadoğu'yu geçen yüzyılda çığırından çıkaran sorunların ve krizlerin kökleri Osmanlı sonrası barış düzenlemelerine ulaşır. Bölgedeki ulus devletlerin güvenlik ve istikrar sağlayabilen, sorumlu ve hesap verebilen hükümet yapıları kurmakta karşılaştıkları güçlüklerin sebepleri Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanmasının ertesinde bölgeye kabul ettirilmiş sistemlerin doğasında aranmalıdır. Geçiş dönemi kolaylıkla olmuş, tepkiler uyandırarak yaşanmamış, aksine Ortadoğu'ya hala damgasını vuran çözümlenmemiş muazzam bir sorunlar yumağını ardında bırakmıştır. Kişilerin temel bağlılıkları nereye, devlete mi yoksa dine mi olacak? Yurttaşlığın anlamı neyi içerir? Bunlar gibi birçok sorunun kaynağına ilişkin sorular ortada kalmıştır. Diğer taraftan meşru hükümetlerin tabiatı, barış anlaşmalarıyla tespit edilmiş devlet sınırlarının kalıcılığı, dinsel ve teknik faktörlere kadar birçok konu çözülmemiş, İslam coğrafyasında bir Yahudi devleti kurularak sorunlar daha da artırılmıştır.”
Allawi, döneme ilişkin tarih çalışmalarının eskidiğini ve yetersiz kaldığını söylerken, Osmanlı İmparatorluğu'nun sonlandırılmasına ilişkin anlatımlarda Arapça kaynakları hiç kullanılmamış olmasını da bir eksiklik olarak belirtir.
Kitap o dönemden bugüne Ortadoğu'daki sorunların aynı kısırdöngüyü izlediğini, Faysal kimliğini analiz ederken anlatıyor. Amerika ve İngiltere'nin bu kısır döngüyü sürdürmekte önemli bir aktör olduğunu söylerken tarih bilgisinin yetersizliğinin de altını çiziyor. Bunun yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu'nun harabelerinden çıkmış Arap devletlerinin hırslarının iyi okunması gerektiğini söylüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 192 Okunma Türkiye’yi taşıyacak düşünce kapasitesi nasıl gelişir? 16 Mart 2024 | 155 Okunma Amerika’nın mesajı 09 Mart 2024 | 158 Okunma Her şey yalanmış… 02 Mart 2024 | 224 Okunma Mekânın şerefini içinde oturanlar sağlar 24 Şubat 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar