“Dünyanın iyiliği için Türkiye”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı yukarıdaki cümleyi 3. Milli Kültür Şurası'nın içeriğini en iyi ifade eden cümle olarak belirledi. Alev Alatlı'nın açılıştaki konuşmasında...

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı yukarıdaki cümleyi 3. Milli Kültür Şurası'nın içeriğini en iyi ifade eden cümle olarak belirledi. Alev Alatlı'nın açılıştaki konuşmasında önerdiği bu cümle aslında Şura'nın ruhunu da yansıtıyordu.
Geçtiğimiz hafta yapılan 3. Milli Kültür Şurası, kültürün ilişkilendirildiği tüm alanlarda oluşan komisyonlarla, bu alanlarda yenileşmenin diğer taraftan da “milli” olanı korumanın ve güçlendirmenin yollarını aradı.
Bu arayış kültür sanat çevrelerinde bir canlılık yarattı ve güçlü bir motivasyonun oluşmasına sebep oldu. Yorucu temposuna rağmen (bu tempoya yetişememek dışında) kimseden bir şikayet de duymadım. Şura'nın ciddi, samimi ve verimli bir atmosferde geçtiği kanısı ise pek çok kişide hakimdi.
Doğrusu benim kanaatim de bu doğrultuda. Katılan herkes konusuna odaklanarak özveriyle çalıştı. Yayıncılık, kütüphanecilik, medya, aile, çocuk, şehir, müzik, diplomasi, ekonomi, sahne sanatları, yurtdışı Türkler, sinema, mimari, yerel yönetimler, arkeoloji, görsel sanatlar, kültür politikaları başlıklarında komisyonlar kuruldu. Milli kültüre dair bir yol haritasının oluşturulmasına odaklanıldı.
Politikalara öncülük edecek yeni fikir ve yaklaşımlar, sahada uygulama zemini bulunamayan konular, yeni teknolojilerle ortaya çıkan imkanlar, milli kültürün gelişmesini engelleyen etkenler ve daha pek çok konu bu vesileyle gündeme geldi. Tüm fikirler politikalara zemin oluşturacak bir içerikte şekillendi.
Kültür Şurası, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın başkanlığında ve bakanlık müsteşarı Ömer Arısoy'un yönetimiyle gerçekleşti.
Bakanlığın üst yönetim ekibi, başta Sayın Nabi Avcı olmak üzere Şura'yı üç gün boyunca birebir takip ettiler, çalışmalara dahil oldular. Onların katılımları, bu işi bir misyon olarak içselleştirmeleri, katılımcıların da aynı içtenlikle konuya sahip çıkmasına sebep oldu.
Genellikle çok katılımlı toplantıların ardından pek çok şikayet konusu ortaya çıkar. Ancak Milli Kültür Şurası ardından en umutsuz, en karamsar mizaçlı kişilerden bile “Çok iyi geçti, faydalı oldu” sözleri duyuldu.
3. Milli Kültür Şurasında yakalanan ruh ve ortaya çıkan öneriler umarım uygulamalara da yansır. Sürekliliği ve devamlılığı olur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mülâhaza etmek 20 Nisan 2024 | 231 Okunma Nükleer silahların gölgesinde 13 Nisan 2024 | 101 Okunma Düşünce tarzını değiştirmek 06 Nisan 2024 | 262 Okunma İsrail ordusunun yabancı askerleri 30 Mart 2024 | 376 Okunma İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 205 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar