Demokratikleşme ve askeri eğitim

TSK'nın yeni komuta kademesi belli olurken laf yarıştırıp ağız dalaşı yapmanın ötesine geçemeyen güncel konularda fikir beyan etmektense; temel öneme sahip bir konunun altını çizmek istiyorum. Belki de yeni...

TSK'nın yeni komuta kademesi belli olurken laf yarıştırıp ağız dalaşı yapmanın ötesine geçemeyen güncel konularda fikir beyan etmektense; temel öneme sahip bir konunun altını çizmek istiyorum. Belki de yeni Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve komuta kademesi bu konuya ilgi gösterir ve demokrasinin güçlenmesi ve yerleşmesini sağlayacak örnek bir değişime öncülük ederler.
Sözünü ettiğim temel değişim “askeri eğitim”dir. Onların tüm toplumdan farklı bir eğitim düzeneği içinde yetişmesini sağlayan “ideolojik üstünlük” merkezli eğitim sisteminin demokratikleştirilmesidir. Askeri eğitimin sivilleşmesi, sivil eğitim görmüş insanların askeri kademelerde yer alabilmesinin önünün açılması Türkiye'nin değişiminde etkili olacaktır. Demokrasiyi bulut haline getiren her türlü girişimin temelinde eğitim altyapısı olduğunu unutmayalım. Burada önemli olan bu değişimi gerçekleştirecek bir iradenin ortaya koyulmasıdır.

Son 200 yıllık tarihinde 150 civarında darbeye ya da girişimine sahne olan İspanya bu konuda iyi bir örnek olarak kabul edilir. İspanya'da demokrasiyi sağlamlaştıran adımlardan en önemlisi Askeri Akademi'de okutulan ders kitaplarının değiştirilmesi olmuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mülâhaza etmek 20 Nisan 2024 | 231 Okunma Nükleer silahların gölgesinde 13 Nisan 2024 | 101 Okunma Düşünce tarzını değiştirmek 06 Nisan 2024 | 262 Okunma İsrail ordusunun yabancı askerleri 30 Mart 2024 | 376 Okunma İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 206 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar