Amerika’nın ilk Cizvit başkanı ve paleoconlar

Trump'ın temsil ettiği hareket ve arkasındaki düşünceyi yadırgayarak izliyoruz. “Yönü ne olacak” bilmiyoruz. Uzun vadede “nasıl bir tutum takınmak doğru olur” sorusuna pek de net bir cevabımız yok....

Trump'ın temsil ettiği hareket ve arkasındaki düşünceyi yadırgayarak izliyoruz. “Yönü ne olacak” bilmiyoruz. Uzun vadede “nasıl bir tutum takınmak doğru olur” sorusuna pek de net bir cevabımız yok. Trump'ın 80'lerde Reagan'la iktidara gelen neoconlar dan farkı nedir? Kendisi kimlerdendir? sorularına geçen yıl Alev Alatlı ile yaptığımız Kelebek Etkisi programından bir özet alıntıyla bir nebze ışık tutabiliriz. Yekpare olmayan Amerikan bloğu içinden 'paleocon'lar 'neocon'lardan iktidarı devralmışa benziyorlar. Alatlı, Trump'ın aynı zamanda Cizvit olduğunu da söylüyor. Trump'a karşı olan blok içinde Amerika'nın bu derin geçmişini de görmek gerekiyor. Programın youtube linki var. 5. Bölüm. Ben yine de ALATLI'nın konuşmalarından kısa bir özet geçeyim.
“Amerika'da sol damar var, bir de muhafazakâr damar vardır. Muhafazakâr damar da ikiye ayrılır. Bunun ilkine paleocon derler “paleo” kadim demek, Yunanca kökenli. İkincisi de “neo”lardır. Paleoconlara sorarsanız neoconlar çakma muhafazakârlardırlar. Bunların hepsinin bir biçimde sol gelenekle etkilenmişliği vardır ama paleoconlar bir kere Hristiyan'dır. Hristiyan Katolik, Cizvit ağırlıklı kişilerdir. Ve bunların belli başlı özelliği İngiliz ve Hristiyan olma vasıflarını yüceltmeleridir. Anglosakson kökenli olmasalar da bunu yaparlar. Şöyle bir söylemleri vardır. “Biz Amerika'ya ideal bir devlet kurmak üzere geldik.” Bu ideal devlet kesinlikle Hristiyan'dır. Çok ulusluluk, dünya devleti, eşit muamele gibi bu yüzyılın kadim değerleri diye ortaya konan şeyleri kabul etmezler. Irk diye bir şey vardır. Etnisite diye bir şey vardır. Kabiliyet diye bir şey vardır. Bunlar ayrı ayrı şeylerdir. Ve 'ötekileştirmemek' diye bir şey olamaz evet 'ötekileştirilecektir'. Bunlara göre eğer Amerika'ya göçmen gelecekse Amerikan toplumuna en çabuk adapte olabilenler alınmalıdır. Adapte olamayanlar zinhar girmesin. Zinhar girmesin denildiği anda Amerika'da ilk akla gelen Meksika sınırıdır. Ve mümkün olsa Amerika'nın iki tarafına denizler, iki denize de kaleler yapıp denizden de adam almayacak ve kendi içinde asgari devlet müdahalesiyle neredeyse pastoral bir yaşam sürecekler.
Anlaması çok zor ama böyle fikirlerle yola çıktığınız zaman bir kere Vietnam savaşına karşısınız. Bu bir şey değil, İsrail'e de karşısınız. Çünkü onlara göre İsrail kendi başına ne yaparsa yapsın, Amerika'nın sırtından geçiniyor.
Paleoconları için, Amerika Amerikalılar içindir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 192 Okunma Türkiye’yi taşıyacak düşünce kapasitesi nasıl gelişir? 16 Mart 2024 | 155 Okunma Amerika’nın mesajı 09 Mart 2024 | 158 Okunma Her şey yalanmış… 02 Mart 2024 | 224 Okunma Mekânın şerefini içinde oturanlar sağlar 24 Şubat 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar