ABD Suriye konusunda son üç günde neden fikir değiştirdi?

Gece 11 gibiydi… Dünyadan haberlerle yakından ilgilenen bir arkadaşım mesaj atıp Amerika'yı takip edip etmediğimi sordu. Gece yazışma bittiğinde saat 1'i bulmuştu. Arkadaşım aşağıda aktaracağım...

Gece 11 gibiydi… Dünyadan haberlerle yakından ilgilenen bir arkadaşım mesaj atıp Amerika'yı takip edip etmediğimi sordu. Gece yazışma bittiğinde saat 1'i bulmuştu. Arkadaşım aşağıda aktaracağım analizin sonunda Amerika'nın Suriye'ye harekat yapacağını söylüyordu. Yazışmayı şöyle özetlemek istiyorum:
Sebeplerin başında Trump'ın en yakınındaki üçlünün değişmesi geliyor. Micheal Flynn (Ulusal güvenlik danışmanı): Flynn'ın Rus lobi şirketlerinden para aldığı ve Rus'larla görüşmeler yaptığı ortaya çıkınca neo-conlar bastırdı. Flynn, istifa etmek zorunda kaldı. Flynn, Amerikan sisteminde Başkan'ın senato onayı olmadan atayabildiği en yüksek pozisyonda bulunuyordu. İkinci giden isim ise Trump'ın başdanışmanı, akıl hocası kabul edilen Steve Bannon oldu. Üç gün önce ulusal güvenlik konseyindeki görevinden alındı, normal danışman seviyesine indirildi. Üçüncü paleocon ise bizdeki adalet bakanı benzeri bir görevde olan Jefferson Sessions. Henüz görevde ancak gitmesi bekleniyor. Sessions'un seçilmeden önce Rus büyükelçisi ile ilgili toplantıları ortaya çıkarıldı.
Böylece Trump'ın en yakın danışmanları olan paleoconlar gitti. Onların yerini ise neoconlar aldı. Örnek olarak bu kıyımdan sonra görevinde kalan ve sıkı bir neocon olan başkan yardımcısı Mike Pence bu süreçten güçlenerek çıktı. Bu arada 20 Ocak'ta göreve başlayan Trump iktidarının algı olarak sönük durduğunu da ilave edelim. Bu durumu lehlerine çeviren neoconlar Trump'un etrafında güçlenmeye, üst kademelere gelmeye başladılar.
Paleoconların yerini neoconların alması neyi değiştirecek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mülâhaza etmek 20 Nisan 2024 | 231 Okunma Nükleer silahların gölgesinde 13 Nisan 2024 | 101 Okunma Düşünce tarzını değiştirmek 06 Nisan 2024 | 262 Okunma İsrail ordusunun yabancı askerleri 30 Mart 2024 | 376 Okunma İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 206 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar