23 maddede benim Hindistan'ım

Ben bir Yay burcuyum. Meraklıyım. Sorularım bitmez benim. Seyahat severim. Yeni yerler, kültürler keşfetmeyi severim.  Farklı farklı insanlar tanıyayım, bitmez tükenmez sorular sorayım, gezip tozayım... Gittiğim...

Ben bir Yay burcuyum.

Meraklıyım. Sorularım bitmez benim. Seyahat severim. Yeni yerler, kültürler keşfetmeyi severim.  Farklı farklı insanlar tanıyayım, bitmez tükenmez sorular sorayım, gezip tozayım... Gittiğim şehirlerin sokaklarında kaybolayım... Bu benim işte... Özüm bu, ruhum bu... ‘Özgürlük’ benim göbek adım! Bir ayağım pergel gibi İstanbul’da olacak, diğer ayağım dünyayı dolaşacak...Pasaportum cebimde, zırt pırt bir yerlere gideceğim... “Tam İstanbul’a kazık mı çaktık” derken, sevgilim Hindistan’a tayin oldu.

Hatta Mumbai’de yaşamaya başladı bile.
Buna en çok sevinen ben oldum. Hayalimdi, bütün Hindistan’ı gezebileceğim sonunda... Birkaç kere geldim gittim, tadı damağımda kaldı... Şimdi kucağıma düştü. Ne kadar heyecanlı olduğumu anlatamam.
Bundan böyle, ayda bir haftam burada geçecek, sevgilim de üç haftada bir İstanbul’a gelecek. Bir süre böyle idare edeceğiz. Alya’nın okul tatillerinde de buradayız. Şu anda da tatil. Şimdilik eve çevirdiğim kocaman bir otel odasında yaşıyoruz. Alya, ablası Yasemin Dormen ve ben hep birlikte şehrin altını üstüne getiriyoruz. İşte 23 maddede benim Hindistan’ım.

 

1-Dünyanın en kalabalık üçüncü büyük şehri. Resmi nüfusu 20 milyon, gayri resmisi 25. Düşünün kalabalığı. İnsan, insan, insan, insan... Ama hepsi renkli. Bir renk cümbüşü. Şaka gibi. Sokaklar doğal sanat eseri.

*

2-Yok, böyle bir şey. Herkeeees sokakta. Hayat sokakta. O yüzden sıkılmaya olanak yok. Sürekli bir hareket var. Tam bana göre. Bir sandalye çek, otur izle. Akşamları da yaşıyor şehir. Hele sahil, İzmir Kordon sanki. Ama 70’lerdeki gibi.

3-Güvenli bir şehir burası. Yeni Delhi’de ne olacağı belli olmazmış ama Mumbai’de güvendesin. Kadınlar için de öyle.

*

4-Eski ismi Bombay. Bu ismi veren Portekizliler. ‘İyi körfez, güzel körfez’ anlamında. 15. yüzyılın ortasında Portekiz kolonisiymiş. Sonra İngilizlere geçmiş. 16. yüzyılın ortasından itibaren yüzlerce yıl İngiliz kolonisi olarak kalmış. Gandi’yle birlikte bağımsızlıklarını ilan ediyorlar, 1995’te de şehrin adını Mumbai olarak değiştiriyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne kadar kaçarsak kaçalım bir gün kendimizi annemize benzerken buluruz! 15 Eylül 2019 | 669 Okunma Bugün vizyona giren ‘Kız Kardeşler’ filminin yönetmeni Emin Alper: Erkekler, kadınları dizginleyemediklerini anladıkları noktada onları öldürüyorlar! 13 Eylül 2019 | 226 Okunma Hepimize örnek olsun 12 Eylül 2019 | 331 Okunma Yazıklar olsun! Masum bir can daha gitti 11 Eylül 2019 | 159 Okunma Rap’çiler susmadılar! 10 Eylül 2019 | 490 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar