Osmanlı yok, Türkler burada

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Grubu’nda yaptığı Kudüs merkezli konuşmadan rahatsız olmuş ve “Osmanlı İmparatorluğu günleri...

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Grubu’nda yaptığı Kudüs merkezli konuşmadan rahatsız olmuş ve “Osmanlı İmparatorluğu günleri geride kaldı” ifadelerini de içeren bir açıklama yapmış.

El Hak doğru: Osmanlı devleti, bundan 100 yıl önce, önce Kudüs’ten, ardından Beyrut, Şam, Halep’ten, en son Medine’den çekildi; İstanbul’u dahi düşmana teslim etmek zorunda kaldı ve tarih sahnesinden silindi.

Ancak, İsrail Dışişleri’ne şunu bir kez daha hatırlatmak gerek: Türkler, Osmanlı’dan önce de yüzyıllar boyunca Kudüs’ün hadimi, hakimi ve hamisiydi.

Kudüs Türklerin eline ilk kez 878 yılında geçti. Kahire merkezli Türk ve İslam devleti olan Tolunoğulları 905 yılına kadar Kudüs’e hakim oldular. 905 yılında ise, yine bir Türk-İslam devleti olan Akşitler Kudüs’e hakim oldular. 969 yılında Fatımilerin eline geçen Kudüs, 1071 yılında Selçuklular’ın batıya akın eden ordularının kumandanı Atsız bin Uvak tarafından fethedildi. Kudüs’te hutbeler Sultan Alparslan adına okunmaya başlandı.

1096 yılında Kudüs’ü işgal etmek üzere ilk Haçlı seferi başlatıldı. Haçlılar’a, İznik’ten itibaren en büyük mukavemeti gösteren yine Türklerdi. Selçuklu Sultanı Kılıçarslan, Haçlıları Anadolu’da yavaşlatsa ve mevzi zaferler kazansa da, 1 Temmuz 1097’de, Eskişehir yakınlarındaki Dorylaion’da Haçlılar karşısında yenildi. Önce Antakya’yı işgal eden Haçlılar, 15 Temmuz 1099 Cuma günü Kudüs’e girdiler ve Selçuklu hakimiyetine son verdiler.

Kudüs sadece 88 yıl Haçlı hakimiyetinde kaldı. Bu 88 yıl boyunca Müslümanlar zayıf, dağınık, birlikten uzak haldeydiler. Müslümanları tek bir güç haline getiren yine bir Türk, Nureddin Mahmut Zengi oldu. Zengi’nin yetiştirdiği Kürt komutan Selahattin Eyyubi, 1187 yılında Kudüs’ü tekrar fethetti. Kudüs yeniden bir Selçuklu şehri oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başıboş köpek sorunu nasıl çözülür? 13 Mayıs 2024 | 658 Okunma Unutma sakın! 10 Mayıs 2024 | 421 Okunma Siyasette yumuşama: Mümkün mü? 06 Mayıs 2024 | 631 Okunma İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon 03 Mayıs 2024 | 4.801 Okunma Şule öğretmen ve yeni maarif modeli 29 Nisan 2024 | 1.700 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar