Türkiye geniş bir cepheyle karşı karşıya

Türkiye, PKK'yla içeride ve Irak'ın kuzeyinde, Suriye'de PYD/PKK'yla fiili mücadele içindedir. Bunlara destek olan ABD ve Rusya'yla anlaşmazlık yaşamaktadır.

Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanları ve doğal kaynaklar konusunda GKRY, Yunanistan, İsrail, Mısır ve onlara bu konularda destek olan AB ve ABD'ye karşı, durumlarına göre güç gösterisi veya diplomasiyle mücadele vermektedir.

Deniz yetki alanları konusunda bu mücadele alanına Libya da eklenmiştir. Türkiye burada BM'nin de meşru olarak tanıdığı Sarrac yönetimine destek vermiş, isyancı Hafter'i destekleyen Rusya, Mısır, Fransa, S.Arabistan ve BAE'ni de kapsayan geniş bir cepheyi de karşısına almıştır.

Dolayısıyla mücadele alanı, sahada Libya'dan Irak'a kadar uzanmış, saha dışında da çıkarlarına ters düşen ülkeleri de içine alarak genişlemiştir.

Türkiye'nin amacı güvenliğini sağlamak, ulusal hak ve menfaatlerine sahip çıkmak

Türkiye, güvenliği tehlikede olmadığı, ulusal hak ve menfaatleri uluslararası hukuk çerçevesinde zarar görmediği sürece, diğer ülkelere karşı herhangi bir eylemde bulunmaz. Ancak güvenlik endişesi varsa, hak ve menfaatleri gasp ediliyor ve zarar görüyorsa, bunun gereğini yapmakta da tereddüt etmez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 418 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 131 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 153 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar