Sincar Operasyonu

PKK'nın yeni üssü olarak adlandırılan Sincar bölgesine bir operasyon yapılarak terör tehdidinin bertaraf edilmesine ilişkin düşünce ve çalışmalar bir süredir devam etmektedir. Böyle bir operasyonun...

PKK'nın yeni üssü olarak adlandırılan Sincar bölgesine bir operasyon yapılarak terör tehdidinin bertaraf edilmesine ilişkin düşünce ve çalışmalar bir süredir devam etmektedir. Böyle bir operasyonun mümkün olup olamayacağı, kimin veya kimlerin yapacağı, yapılacaksa ne zaman yapılacağı kamuoyu tarafından takip edilmektedir.

Muhtemel bir operasyon için, bölgesel ve küresel güçlerin yaklaşımlarının, ayrıca ABD ve AB'yle olan ilişkilerdeki sorunlarla, Doğu Akdeniz ve Libya gibi konulardaki gelişmelerin de rol oynayabileceği düşünülmektedir.

Sincar'ın önemi

Bölge, Irak'ın kuzey doğusunda ve Suriye'ye geçiş noktasında yer almaktadır. Halen, PKK teröristlerinin ve malzemelerinin Türkiye'ye geçişi için kullanılmakta olup, PKK'nın uzantısı olan Suriye'deki PYD üsleri için de hem lojistik bir merkez, hem de ulaştırma ve eğitim üssü durumundadır.

TSK'nın yaptığı operasyonlarla, PKK'nın harekât ve lojistik üs bölgesi olan Kandil'i barınılamaz hale getirmesi ve Irak sınırından içeriye 20-30 Km.'lik sahada bulunan PKK kamplarının etkisizleştirilerek buralarda da kontrol sağlanmasından sonra Sincar'ın önemi daha da artmış ve bölge stratejik bir hale gelmiştir. Bölgede ABD'ye ait üssün de bulunması durumu daha da hassaslaştırmıştır.

Dahası, bölgede sadece PKK ve ABD'nin unsurları değil, DEAŞ'la savaş için gelen İran'ın desteklediği Haşdi-Şabi grupları da bulunmaktadır. ABD, Haşdi-Şabi'yi gerekçe göstererek PKK'yı, İran da ABD'yi gerekçe göstererek Haşdi-Şabi'yi bölgede tutmaya devam etmekte ve her ikisi de PKK'yı desteklemektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 413 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 129 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar