İsrail, fırsatı ganimet olarak görüyor

İran'ın nükleer geliştirme projesini nükleer silaha dönüştürmesini sınırlayan, bunun karşılığında da İran'a uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını esas alan...

İran'ın nükleer geliştirme projesini nükleer silaha dönüştürmesini sınırlayan, bunun karşılığında da İran'a uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını esas alan anlaşma, 2015 yılında imzalanmış ve bugüne kadar da uygulanagelmiştir.

Anlaşma Obama'nın çabalarıyla, BM daimi üyeleri ve Almanya (5+1) ile İran arasında gerçekleştirilmiştir. Ancak Başkan Trump, bu anlaşmanın gerçek dışı ve eksiklikleri olduğu gerekçeleriyle anlaşmadan çekileceğini sürekli beyan etmektedir. Bu konudaki kararını da 12 Mayıs'da açıklayacağını söylemiştir.

Ortam, İsrail'in de kışkırtmasıyla gittikçe gerilmektedir.

ABD'nin anlaşmadan çekilme gerekçeleri

ABD, yapılan anlaşmanın eksikliklerinden dolayı İran'ı frenlemediğini, balistik füze programlarını kapsaması gerekirken bunun açık olarak belirtilmediğini, o dönemde İran'ın nükleer kapasitesi daha ileri seviyede olmasına rağmen anlaşma yapılırken İran'ın bunu düşük gösterdiğini, anlaşmanın şimdiki haliyle devam etmesi halinde, anlaşma süresi olan 7 yılın sonunda, İran'ın çok daha ileri bir seviyeye ulaşacağını iddia etmektedir.

Ayrıca İran'ın yaptırımlardan kurtuldukça elinin rahatladığı, böylece Irak'ta, Suriye'de, Lübnan'da, Yemen'de ve Libya'da etkinliğini artırdığı ifade edilmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 418 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 129 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar