Bize karşı ittifaklar kemikleşiyor

Türkiye'nin dahil olduğu altı bölgede gerginlik ve çatışma var. Bunlar Libya, Ege, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak ve Karabağ. Bunlardan ilk üçü iç içe girmiş ve birbirini etkileyen niteliktedir. Odak noktasında da...

Türkiye'nin dahil olduğu altı bölgede gerginlik ve çatışma var. Bunlar Libya, Ege, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak ve Karabağ. Bunlardan ilk üçü iç içe girmiş ve birbirini etkileyen niteliktedir. Odak noktasında da Yunanistan bulunmaktadır.

Karşımızda genişleme temayülü gösteren ittifakların oluşmasında, Yunanistan'ın etkisinin yanında bazı menfaat ilişkilerinin ve özellikle Türkiye karşıtlığının rol oynadığını söylemek mümkündür.

Türkiye'ye karşı gaz ittifakı

Yunanistan, GKRY, Mısır, İsrail, Ürdün ve İtalya, video konferans yöntemiyle yaptıkları bir anlaşmayla, içinde Türkiye'nin yer almadığı, Doğu Akdeniz'den doğal gaz ihracatını teşvik edecek bir forum oluşturmuşlardır. Filistin'in de parçası olduğu belirtilen Mısır merkezli foruma, diğer Akdeniz ülkeleri de katılabilecek, diğer devlet ve kurumlar da gözlemci bulundurabileceklerdir.

Bu ittifakın Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve hukukuna karşı olan ülkeleri bir araya getirmeyi amaçladığı da açıktır. Fransa foruma katılmak istemiş, ABD ve Avrupa Birliği de gözlemci bulunduracaklarını belirtilmişlerdir. İsrail de bu yolla, Arap ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeyi düşünmektedir. Ayrıca Türkiye aleyhindeki tutumuyla ön plana çıkan BAE'nin foruma katılmasını teklif etmesi de gözden kaçmamıştır. İşte size Türkiye karşıtı yeni ve geniş bir ittifak.

Bir ittifak daha

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 413 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 129 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar