Azerbaycan elini çabuk tutmalı

Azerbaycan sınırında uzun bir süredir devam eden ve zaman zaman sıcak çatışmaya dönüşen gerginliğin boyutu, bu sefer ciddi bir şekilde artmış, açık bir savaşa dönüşmüştür....

Azerbaycan sınırında uzun bir süredir devam eden ve zaman zaman sıcak çatışmaya dönüşen gerginliğin boyutu, bu sefer ciddi bir şekilde artmış, açık bir savaşa dönüşmüştür. Çatışma yine Ermenistan'ın Azerbaycan mevzilerine ve köylerine saldırısıyla başlamış, Azerbaycan asker ve sivil kayıplar vermiştir. Ancak Azerbaycan'ın bu seferki karşılığı, alışılmışın dışında, oldukça sert ve kararlı olmuştur. Çatışmalar devam etmektedir. Azerbaycan durum üstünlüğüne sahiptir.

Durum eskisi gibi değil

Azerbaycan Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra çalkantılı bir dönem yaşamış, politik, ekonomik ve askeri açıdan sıkıntılı bir duruma girmiştir. İşte bu durumdan istifadeyle Ermenistan, Rusya'nın ve batının da desteğini alarak Azerbaycan topraklarından önemli bir kısmını işgal etmiştir.

İşgal edilen bu topraklar için yakın bir geçmişe kadar birçok toplantı, müzakere ve girişimde bulunulmasına rağmen sonuç alınamamış, Azerbaycan, aldığı yaranın acısını bugüne kadar sürekli içinde taşımıştır.

Aradan geçen yıllar içinde Ermenistan hiçbir gelişme kaydedemediği gibi, sadece Rusya'nın korumasıyla ekonomik ve askeri açıdan ayakta kalmaya çalışan, diasporadan ve batıdan da aldığı destekle ve kayırmalarla Türk ve Türkiye düşmanlığıyla beslenen bir ülke konumunda olmuştur.

Ancak Azerbaycan, bu süre zarfında petrol ve doğal gazını iyi değerlendirerek ekonomisini düzene sokmuş, Türkiye'nin de desteğiyle silahlı kuvvetlerini güçlendirmiştir. Ermenistan'a karşı ekonomik ve askeri açıdan üstün bir duruma gelmiştir. Durum eskisi gibi değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 418 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 130 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar