Avrupa ve Karabağ'da zıt politikalar

Türkiye'nin Avrupa politikasında yaptığı söylem değişikliği ile Avrupa'nın tutumu arasında oldukça çelişkili bir görünüm var. Ayrıca, Türkiye'nin Karabağ'daki beklentilerine ilişkin...

Türkiye'nin Avrupa politikasında yaptığı söylem değişikliği ile Avrupa'nın tutumu arasında oldukça çelişkili bir görünüm var. Ayrıca, Türkiye'nin Karabağ'daki beklentilerine ilişkin tabloyla, Rusya'nın söylemleri arasında da bazı farklılıklar göze çarpıyor.

Avrupa'yla frekans uyuşmazlığı

Yaklaşan zirveden önce AB tarafından yapılan açıklamalar, Türkiye'nin uluslararası hukuka dayanan hak ve menfaatlerinin görmezden gelinerek onu kıskaca alma düşüncesi taşıdığı görülmektedir.

Açıklamalar özellikle AB Yüksek Temsilcisinden, Almanya'dan ve Fransa'dan gelmiş, toplantının ana gündeminin Türkiye olacağı anlaşılmıştır.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "Türkiye'nin yaklaşımını değiştirmesi gerektiğini, zamanın daraldığını, ilişkilerde dönüm noktasına gelindiğini" ifade etmiştir. Ayrıca "Zirveden çıkacak kararın Türkiye'nin tutumuna bağlı olduğunu, Doğu Akdeniz'de henüz olumlu bir eylemde bulunmadığını" belirtmiştir.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, rahatsızlığını Dağlık Karabağ üzerinden dile getirmiş, ateşkeste yer alamamaktan ve Minsk grubuna görev verilmemesinden yakınmıştır. Dışişleri Bakanı ise Türkiye'nin, Doğu Akdeniz ve Libya'da tansiyonu düşürecek girişimlerde bulunmasını, bunun da söylemle değil, eylemle yapılmasını beklediklerini ifade etmiştir. Türkiye'nin politikalarının "yayılmacı",  Yunanistan ve GKRY'e yaklaşımının da "saldırgan" olduğunu söylemiştir. Türkiye'nin bölgede etkin rol oynamasından rahatsız oldukları anlaşılmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 413 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 129 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar