ABD'nin Türkiye'siz NATO arayışları!..

Türkiye'nin güvenliğini sağlamak, hak ve menfaatlerini korumak amacıyla yaptığı girişimler ABD'yi rahatsız etmiş ve Türkiye'yi bu girişimlerinden vazgeçirmek için çeşitli yollara başvurmuştur....

Türkiye'nin güvenliğini sağlamak, hak ve menfaatlerini korumak amacıyla yaptığı girişimler ABD'yi rahatsız etmiş ve Türkiye'yi bu girişimlerinden vazgeçirmek için çeşitli yollara başvurmuştur. Bunlardan ön plana çıkanlar, F-35 programından çıkarmak, CAATSA yaptırımlarına tabi tutmak, Yunanistan'ı güçlendirmek ve GKRY'ye destek vermek olarak görülebilir.

ABD, Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı olanları destekleyerek ve Suriye'de bir PYD/PKK devleti kurmaya çalışarak, Türkiye'nin güvenliğini ve bekasını da tehlikeye sokmaktadır.

ABD'nin ayrıca, Türkiye'nin NATO'daki durumunu zayıflatmaya yönelik, NATO ve AB nezdinde ortam yaratıp, bölgede Türkiye yerine başka bir alternatif oluşturma niyetinde olduğu da söylenebilir.

Önce Türkiye'yi zorlamak

ABD Türkiye'nin girişimlerini ve bölgedeki inisiyatifini kabullenememekte, bunu bir çıkar çatışması olarak görmekte, ancak Türkiye'yi kaybetmeyi ve batıdan kopmasını da göze alamamaktadır. Bu amaçla Türkiye'yi kendi yörüngesine sokmak için çeşitli vasıta ve yöntemlerle zorlamaya devam edeceği değerlendirilmektedir.

Ancak bunda başarılı olamazsa, Türkiye yerine başka alternatifler için hazırlık yaptığı, hatta bazı teşebbüslerde de bulunduğu anlaşılmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 413 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 129 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar