ABD Fırat'ın doğusundan vazgeçmeyecek

Zeytin Dalı Operasyonu devam ediyor. Operasyonun hedefi Afrin'i teröristlerden temizlemek. Bu nedenle başlangıçta ifade edilen 30 Km.lik tampon bölgenin ötesine geçilerek Afrin bölgesinde tam kontrolün sağlanması bekleniyor.Suriye'nin...

Zeytin Dalı Operasyonu devam ediyor. Operasyonun hedefi Afrin'i teröristlerden temizlemek. Bu nedenle başlangıçta ifade edilen 30 Km.lik tampon bölgenin ötesine geçilerek Afrin bölgesinde tam kontrolün sağlanması bekleniyor.

Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması yeterli değil

Küresel güçler, başlangıçta bölünmüş Suriye üzerinde etkinlik sağlama peşindeyken bunun olamayacağını anlayınca, en azından toprak bütünlüğü sağlanmış Suriye içindeki otonom bölgeler üzerinde etkinlik sağlama çabasına girmişlerdir. Bu kapsamda ABD, Suriye'nin kuzeyinde PYD/PKK önderliğinde bir yapının ortaya çıkması için çalışmaktadır.

Suriye için yapılan toplantılarda toprak bütünlüğünün sağlanmasına vurgu yapılmaktadır. Toprak bütünlüğü sağlanmış bir Suriye'nin, bölünmüş bir Suriye'den daha iyi olduğu tartışılamaz. Ancak içinde otonom bölgelerin bulunduğu bir federatif yapı da toprak bütünlüğü sağlanmış Suriye demektir.

Suriye'nin kuzeyinde terör esaslı bir yapının, federasyon da olsa oluşması Türkiye için tehdittir. Bu nedenle Suriye'nin sadece toprak bütünlüğünün sağlanması yeterli değildir. Esas olan siyasi bütünlük içinde toprak bütünlüğüdür.

Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması için gayret göstermektedir. Ancak hedefi, siyasi bütünlük içinde torak bütünlüğü olmalı ve ifadelerinde buna özen göstermelidir. Politikasını ve bunun gereklerini bu esasa göre kurgulamalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sincar Operasyonu 29 Ocak 2021 | 418 Okunma Esneyecek pay yok, kırılabilir 22 Ocak 2021 | 105 Okunma ABD kurtarır, biz kendimize bakalım 15 Ocak 2021 | 129 Okunma Yunanistan'a ne zeytin ne de defne dalı... 08 Ocak 2021 | 152 Okunma 2021'e taşınan güvenlik sorunları 01 Ocak 2021 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar