Yersen!

Nadir Bey’in (Nadi) emektar odacısı Hasan Efendi’nin, toplumumuzda pek yaygın olan bir inanışı vardı. Ona göre, geçmişte, daha iyi olan her şey, zamanla bozulmuştu. Kendisine yetki verseler iki günde her şeyi...

Nadir Bey’in (Nadi) emektar odacısı Hasan Efendi’nin, toplumumuzda pek yaygın olan bir inanışı vardı. Ona göre, geçmişte, daha iyi olan her şey, zamanla bozulmuştu. Kendisine yetki verseler iki günde her şeyi şıpınişi düzeltiverirdi. Her zamanki gibi pahalılıktan yakındığımız bir gün, malum reçetesini açıklayıverdi:
- Fırıncılar bir gün ekmeğe 1 kuruş zam yapmaya kalkmışlar, Kumandan Paşa, beni atıma bindirmesinler şimdi der demez, hemen vazgeçmişler.
Buna verilecek bir cevap bulamadığımdan kestirip attım:
- Nerdee şimdi o eski atlar!..
Bütün sorunların, yasak, gözdağı, zorlama ve ceza ile çözülebileceği düşüncesi iyi niyetli, aslan yürekli yakışıklı halk çocuğu çobanın, peri padişahının kızıyla evlenip, her yeri güllük gülistan kıldığı masallar âleminde çok yaygındır.
En köktenci önermesi “sallandıracaksın birkaç kişiyi bak bir daha oluyor mu!” olan bu âlemde, en liberal çözümler olarak, narh ve benzeri uygulamalar çare sanılır.
Patates, soğan, domates, biber, patlıcan fiyatlarının şahlandığı şu son günlerde,
“halkın gıdasıyla oynayanlara karşı mücadele eden iktidar aslanları!” ve onların zorlama önlemleri bir kez daha gündeme oturdu.

*** Bozuk düzeni ve onun deveyi hamuduyla götüren destekçi ile yandaşlarını göremeyen ama zavallı bakkal, manav ve kasabın sınır tanımaz tamahını ucuzluk ve refah önündeki en büyük engeller olarak algılayan zihniyetin üzerine taht kuranlar, bir kez daha aldılar sazı ellerine ve fiyat artışlarına karşı, başta İstanbul’da 50, Ankara’da 20 tane olmak üzere her yerde tanzim satış noktaları oluşturmaya başladılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar