Terör ne zaman kazanır?

Terör çevre sorunlarıyla birlikte yüzyılın başta gelen iki sorunundan biri. Aslına bakarsanız, “terör ne zaman kazanır” sorusunun yanıtı son irdelemede “uzun erimde hiçbir...

Terör çevre sorunlarıyla birlikte yüzyılın başta gelen iki sorunundan biri. 
Aslına bakarsanız, “terör ne zaman kazanır” sorusunun yanıtı son irdelemede “uzun erimde hiçbir zaman”dır. Çünkü kör terör bir kez harekete geçti mi, uzun erimde rasyonaliteyle ilgisini tümden yitirip kendisini harekete geçirdiğini iddia ettiği nedenlerden de koparak, hedefi gibi kendini de yıkar hale gelir. 
Ama bu kısa ve orta erimde, terörün bazı kazanımlar elde etmesini, kimi zaman galip duruma geçmesini engellemez. 
Terörün ne zaman kazandığını söyleyebilmek için, önce neleri sağlamaya çalıştığını kısaca görelim: 
- Terör, insanları korkutma yoluyla, yıldırıp sindirmeyi, normal yaşamlarından uzaklaştırarak, korku içine sürüklemeyi amaçlar. 
- Terör, toplumdaki kardeşlik, sevgi ve dayanışmanın yerine, düşmanlık, kuşku, nefret ve bölünmüşlük duygularını yerleştirmeye yönelir. 
- Terör, devleti hukuktan uzaklaştırıp keyfiliğe yöneltmeye, temel hak ve özgürlüklere saygıdan ayırıp, baskıya ve diktaya saplanmaya sevk etmeyi ister. 
- Terör, düşmanı ilan ettiği devleti, halkından koparmaya, çevresinden ve dünyadan soyutlamaya çalışır.

***

Terör ile ciddi ve topyekûn bir mücadele şarttır. Devletin terörü kullanabileceğini sanmak ham hayaldir. Bir terörü alt etmek için, ona karşı başka bir terörü kullanarak başarıya erişmek mümkün değildir. 
Terörün bir kısmıyla mücadele ederken bir başka bölümünü görmezden gelmek, onun terörist niteliğini yadsımak, ona sahip çıkmak, el altından desteklemek, terörün kazanması sonucunu doğurur. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar