Osmanlı ile Putin’i alt etmek

Rus ve Türk Dışişleri Bakanları Lavrov ile Çavuşoğlu’nun Belgrad’da görüşmelerine rağmen Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesiyle başlayan Moskova - Ankara...

Rus ve Türk Dışişleri Bakanları Lavrov ile Çavuşoğlu’nun Belgrad’da görüşmelerine rağmen Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesiyle başlayan Moskova - Ankara gerginliği sürecek hatta daha da tırmanacak gibi görünüyor. 
Tırmanmanın nedenlerinden biri de, iki tarafın da başında aynı zihniyetin taht kurmuş olmasıdır. Putin ile Erdoğan arasında bir ceberutluk farkı olmadığı herkesin malumu. İki “tek adam”da mutlak iktidarlarını, toplumlarında yaygın olan hamaset ve duygusal tepkiler üzerine oturtmaya çalışıyorlar. Bu durumda da ağzını açan ister Erdoğan olsun, ister Putin, kriz daha da tırmanıyor. 
Doğrusu, bu arada iki tarafta da, gülünç olaylara tanık oluyoruz. 
Bunların içinde, bir tanesini görünce çok sevindim. Rus tarafındaki aklıevvel yetkililerden biri, Türkiye’ye öfkesini, “Döneri boykot edelim, bir daha yemeyelim!”çağrısına kadar vardırmış. Çağrı beni 2. Dünya Savaşı ertesi günlerine götürdü. O zaman da Stalin’in talepleri üzerine genç Cumhuriyet’in kendini güvenceye alma çabaları ne kadar haklıysa, hırsın mayonez ve turşu ile yapılan “Rus salatası”ndan çıkarılması ve kırk yıllık Rus salatasının birden Amerikan salatasına dönüşmesi de o kadar gülünçtü. Neyse ki, 60 yıl sonra Ruslar Amerikan salatası saçmalığına nazire yaptılar da, hamaset ile hamakatın kimsenin tekelinde olmadığı anlaşıldı.

***

Son inciyi Tayyip Erdoğan, Türk-İş Genel Kurulu’nda döktürmüş ve Sokollu Mehmet Paşa’nın 1571 yılında Venedik Elçisi’ne söylediği ünlü söze atıf yapmış, o konuşmada Sokollu’nun, elçiye, “Siz, bizi İnebahtı’da (Lepant) yenerken sakalımızı tıraş ettiniz biz de Kıbrıs’ı alarak sizin kolunuzu kestik” dediği rivayet olunur. 
Doğrusu lafı o yana çevirdim, bu yana çevirdim, duruma ne bakımdan uyuyor anlayamadım. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar