Mollalar doludizgin

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen bu hafta 'Mollalar doludizgin' başlıklı yazısında İran rejimini kaleme aldı.

İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından, başını uygun şekilde örtmediği için öldürülmesinin birinci yıldönümüne girerken aylar boyunca ülkenin dört bir yanını allak bullak eden protesto gösterileri durulmaya başlamış görünmektedir. Daha doğrusu İran’ın her yanında patlak veren, ahlak polisini, mollaları, devrim muhafızlarını protestolar sürmekte; rejim, gösterileri tümüyle kontrol edememekte; ama daha ileri de gidememekte; gösteriler hafiflemiş bulunmaktadır. Yoksa genç kızların başörtülerini ateşe atarak yakma ve zaman zaman başörtüsü yasağını fiilen ortadan kaldırma eylemleri devam etmekte. Devrim muhafızları zaman zaman bunları tümüyle kontrol altına alamamaktadır. Ama birkaç ay süreyle sokağa egemen olan göstericiler de bir noktadan daha ileri gidemediğinden iki taraf arasında bir nevi modus vivendi yaşanmaktadır. 

Artık sokak, rejimi yıkacak güçte olmasa bile şeriat mahkemeleri yine çalışmasına rağmen sokak da kendine bir kontrol alanı kurmuştur. Bu arada iyi haber alan çevrelerin de zaman içinde, Humeyni rejiminin baş dayanağı olan pazarın (tüccar sınıfı) kimi güçlerinin göstericilere başka gözle baktıklarını da belirtmektedirler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar