İngilizler Avrupalı mı?

İngiltere olarak adlandırdığımız Birleşik Krallık, bugün sandık başına gidiyor. Ülke Avrupa Birliği’nde kalsın mı, yoksa ayrılsın mı, halk karar verecek. Başbakan David...

İngiltere olarak adlandırdığımız Birleşik Krallık, bugün sandık başına gidiyor. Ülke Avrupa Birliği’nde kalsın mı, yoksa ayrılsın mı, halk karar verecek. 
Başbakan David Cameron İngiltere’nin AB’de kalıp kalmaması konusunda son sözü seçmenin söylemesi için halkoylamasına gidilmesine karar vermiş, kendisi de AB’den yana kampanya yapmıştı. 
Bugünkü oylamada, sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın, çekişme başa baş geçecek, fark da az olacak gibi görünüyor. Öngörüler son dönemece kadar ayrılma yandaşlarının önde olduğu yönündeydi. Son halkoylaması sırasında, İngiltere’de olabileceğini kimsenin tahmin edemeyeceği bir şey oldu, kan döküldü. Genç milletvekili Jeo Coox saldırıda can verdi. 
Birlikten ayrılma yanlılarının az farklı üstünlüklerini, birlikte kalma yanlılarına kaptırmaları da bu olay sonrasında oldu. 
Pragmatik (faydacı) davranışlarıyla tanınan, soğukkanlı İngilizler, son halkoylaması sırasında, duygusal tavırları, yersiz korkuların esiri tepkileriyle herkesi şaşırttılar, akıl ve sağduyu yerini korkulara, evhama bıraktı.

***

Bunların başında Türkiye korkusu geliyor. AB’den ayrılmaktan yana olanlar, savlarını Türkiye’nin birliğe üye olarak, İngilizlerin yaşam tarzını ve demokrasilerini tehdit edeceği varsayımına dayandırıyorlar. Başbakan Cameron birlikte kalma yönünde karar çıkmasını sağlamak amacıyla kaç kez seçmene şu güvenceyi verme zorunluluğunu duydu: 
- Görünür bir gelecekte Türkiye’nin AB’ye üye olması ihtimali yoktur, Türklerden korkmayın! 
Kamuoyu Türk korkusu etkisi altında olan tek ülke İngiltere değil, Avrupa ülkelerinin halklarının çoğunluğu Türkiye’den korkuyor, Türkiye’yi küçümsüyor, hor görüyor ve kesinlikle kendi birliği içinde görmek istemiyor. 
Türkiye’yi bu hale düşürenler utansın! 
Sahi onlar kimler dersiniz? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar