Demirel’e dair

Sevgili, Bir ülkenin kaderinde kırk yıl etkili olmuş bir siyaset ve devlet adamının yaşamının tabii ki birçok başarısı gibi başarısızlığı da olur. Bunları kesin hükümlerle tasnif...

Sevgili, 
Bir ülkenin kaderinde kırk yıl etkili olmuş bir siyaset ve devlet adamının yaşamının tabii ki birçok başarısı gibi başarısızlığı da olur. Bunları kesin hükümlerle tasnif etmek kolaydır da, ne kadar doğrudur bilmem. 
Süleyman Bey hakkında yazmak için üç gün bekledim. Kafam yine ilk günkü kadar karışık. Sonunda dönüp dolaşıp, aydın siyasetçi, keskin gözlemci Necdet Uğur’un yıllar önce onun hakkında söylediklerinde karar kılıyorum: 
- Süleyman Demirel, Cumhuriyetin ürünüdür, yapabildiğidir. 
Gerçekten de Isparta’nın İslamköyü’nden çıkan, yoksul, zeki, gayretli, çalışkan köylü çocuğu Süleyman’ın en yüksek mevkilere kadar çıkabilmesi, bizatihi Cumhuriyet’in bir zaferidir. 
Son iki yüz yılı başarısızlıklar, bozgunlar, yenilgiler felaketlerle dolu geçmiş olan Osmanlı kendi küllerinden yeniden doğan anka kuşu misali, Cumhuriyeti oluşturarak teslim olmazlığa dönüştü. 
Yenilginin yengiye dönüşmesi için değişim şarttı. Osmanlı da sonunda onu başardı. O Cumhuriyetti. 
Cumhuriyet bütün kadrolarıyla, birikimiyle, Osmanlı’nın eseriydi. 
Mustafa Kemal’i, İsmet İnönü’yü Cumhuriyet yaratmadı, onlar Cumhuriyeti yarattılar. 
O Cumhuriyet de kısa sürede kendi kadrolarını yarattı. 
Süleyman Demirel onların tartışmasız en parlaklarından en başarılarından biridir.

***

Demirel Türkiye’nin pozitif bilimler okumuş, mühendis politikacılar kuşağındandır. İktidarı döneminde, ülke tarım toplumundan sanayi toplumuna evrilme yolunda ilerlemiştir. Bu süre zarfında ülke birçok badireyle karşı karşıya kalmıştır ki Milliyetçi Cephe uygulaması gibi, ülkeyi kamplara bölenlerinin sorumlusu da bizzat Demirel olmuştur. 
Yollar yürümekle aşınmaz, diyen Demirel’in devri iktidarında MC nifakının egemen olması, büyük bir çelişkidir. 
Her türlü uzlaşmanın ve pratik çözümlerin adamı olan Demirel, uzlaşmazlığıyla ülkenin 12 Eylül badiresine sürüklenmesinden sorumlu olanlardan biri haline gelmiştir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 194 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 94 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 70 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 283 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar