Sivil Kalkınma

Dünyan tarihinin en ilginç kalkınma hikayelerinden biri Birleşik Devletlere aittir. Bu hikaye bana Uzak Ufuklar filminde “yeni dünya”da, yeni bir hayat kurmak için ufka doğru dört nala ilerleyen at arabalarıyla dolu o masalsı...

Dünyan tarihinin en ilginç kalkınma hikayelerinden biri Birleşik Devletlere aittir. Bu hikaye bana Uzak Ufuklar filminde “yeni dünya”da, yeni bir hayat kurmak için ufka doğru dört nala ilerleyen at arabalarıyla dolu o masalsı sahneyi hatırlatır.

Kızılderili ve siyahilerle ilgili haklı bakış açımızdan dolayı görmezden gelsek ve buna ilişkin şeyler duymaktan ve okumaktan hoşlanmasak da ortada muazzam bir hikaye yattığı bir gerçek. Bu hikaye çok daha uzak bir zaman diliminde, bundan belki bin yıl önce Anadolu’ya gelen Türk boylarının tutunma ve büyüme hikayeleri ile “özde” benzerlikler taşır bana göre.   

20. yüzyılın hemen başında Birleşik Devletler, Almanya ve İngiltere gibi ülkeleri geride bırakarak dünyanın en büyük endüstri devleti haline gelir.

Peki bu nasıl olmuştur?

Hangi etkenler bunu hazırlamıştır?

Buna ilişkin tarihçilerin yaptıkları şöyle bir özet var:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Müfredat 27 Nisan 2024 | 367 Okunma Metcezir 20 Nisan 2024 | 56 Okunma Şehir Alarm Veriyor! 13 Nisan 2024 | 123 Okunma Geçtiğimiz Haftaya Dair 06 Nisan 2024 | 72 Okunma Şehirler ve Seçimler 30 Mart 2024 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar