Şu okullar açılsa!

Yaz tatili bitti. Merhaba eylül!  Okullar, tatile giden öğretmenleri bekliyor. Hazırlıklar tamam.  Ne çabuk bitti tatil! Öğretmenler ve okula yeni başlayacak çocuklar heyecanlı. Eylül, okula yeni başlayacak...

Yaz tatili bitti. Merhaba eylül!  Okullar, tatile giden öğretmenleri bekliyor. Hazırlıklar tamam.  Ne çabuk bitti tatil! Öğretmenler ve okula yeni başlayacak çocuklar heyecanlı. Eylül, okula yeni başlayacak çocuklar için umuttur, heyecandır, bekleyiştir.

Eylül ayı, hüznün ve umutların toprak rengine bürünmesi olarak bilinse de aslında bahar tazeliğini ve canlılığını yaşadığımız bir başlangıçtır. Okul hazırlıkları başladı. Kırtasiye malzemeleri alınmaya başlandı. Listeler oluşturuldu. Çocukların gözüne uyku girmiyor. Bir an önce okullarına kavuşmak, arkadaşlarıyla buluşmak istiyorlar. Okul bahçeleri, sınıflar, koridorlar her yer tertemiz. Öğretmenleri ve öğrencileri bekliyor okullar. Öğretmenler ise öğrencilerini özlemiş durumda.

Tatil bize yabancı bir kelime. Öğretmenler yaz döneminde tatil filan yapmıyor. Bu yanlış algıyı düzeltelim. Herkes köyüne, ikinci işine, tarlasına, bağına bahçesine dönüyor. Bir tarafımız köylü ya herkes çalışıyor. Kim çıkardıysa “öğretmenler 3 ay tatil yapıyor” yalanını, bu yalana herkes inanmış durumda. Belki en fazla bir hafta filan bir deniz kıyısına kaçış vardır. Otellerin gecelik fiyatı öğretmenin maaşı kadar olmuş. İroni yapmıyorum. Daha önceki bir yazımda ironi yapmıştım, öğretmenler artık yurt dışına tatile gidiyor diye, o yazımda anlattığım şeyleri gerçek sanan okurlarım olmuştu. Şimdi nükteyi bir tarafa bırakıp gerçekleri doğrudan anlatma zamanı.

Eğitimde sorunlar bitmiyor bir türlü. Yaz boyunca çokça tartışma oldu. Liselere geçişte uygulanan sistem kafa karıştırdı. Sınavla öğrenci alan çoğu lise yerel yerleştirme ile öğrenci aldı. Bu işte bazı aksamalar oldu, sonunda bu da düzene girdi. Ancak yine de sınavsız sistemin nitelikli bir eğitim-öğretim için uygun olmadığı görülüyor. Bakanlığın bu sistemi devam ettireceğini sanmıyorum.

Geçen seneye kadar sınavla öğrenci alan akademik seviyesi oldukça yüksek bir liseye, bu sene yerel yerleştirme ile öğrenci alındı. Akademik yönden oldukça düşük seviyedeki öğrenciler şimdi bu lisede bir hayalin peşinden koşacaklar. Okulun iftihar tablosunda Türkiye derecesi yapan öğrenciler var. Bu yıl okula yerleşenlerin yüzdelik başarı dilimi ise yüzde 95’lere kadar düşmüş durumda. Başarı dilimi yüzde 95’lik olan bir öğrenci, sınıfları seviyeye göre mi yapacaksınız, diyormuş! Öğretmenlere çok iş düşüyor!

Milyonlarca çocuk yaz döneminde ne yaptı, nereye gitti? Bu çocukları meşgul edemiyoruz. Camilerin, özel kurs merkezlerinin, gençlik merkezlerinin düzenlediği programlar oldu. Yine de çocukların çoğu eve sıkıştı kaldı. Sevinin anneler, okullar açılıyor! Şu okullar bir açılsa da kurtulsak sizden, diyorlarmış bazıları. Çocuklar yaramazlık yapıyor, anne-babalar sinirleniyor. Aynı çocuk, okulda istediği gibi davranabilir, dokunulmazlığı var çocukların!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millî Eğitim 15 Aralık 2018 | 3.256 Okunma Şu okullar açılsa! 01 Eylül 2018 | 327 Okunma Eğitime adanmış bir ömür; Levent Yazıcı 30 Ağustos 2018 | 292 Okunma Zafer, bayram ve trafik 25 Ağustos 2018 | 149 Okunma Kurban ettiklerimiz 22 Ağustos 2018 | 3.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar