Kudüs’te sempozyum yapıyoruz

İslam coğrafyasında ne savaşlar bitiyor ne de ayrılıklar. Problemlerin kaynaklarını tartışamıyoruz. Önümüze sürekli acılar çıkıyor. Kucağımıza, kalbimize bombalar düşüyor....

İslam coğrafyasında ne savaşlar bitiyor ne de ayrılıklar. Problemlerin kaynaklarını tartışamıyoruz. Önümüze sürekli acılar çıkıyor. Kucağımıza, kalbimize bombalar düşüyor. Çocuğuna siper olan babanın kurşunlara göğüs gerişi, bir gencin diz üstü durup siper oluşu, bir annenin feryadı… Bu manzaralar dünyanın gözü önünde cereyan ediyor. Bizler ise bunu haberlerden takip edebiliyoruz. Bazen bir alt yazıda bazen de son dakika haberlerinde “Gazze bombalandı! Kudüs’e baskın!” gibi haberlere uyanıyoruz. Uyanmak denilirse buna.

Güçlü ülkeler, gündeme takılan veya gündemi takip eden değil, gündem oluşturup diğer ülkeleri arkasına takanlardır. Türkiye bu bağlamda özellikle son yıllarda gündem oluşturmaya çalışıyor. Siyasî, sosyal, akademik ve kültürel alanda İslam coğrafyasının yaşadığı sıkıntıları uluslararası düzeyde tartışmaya açan ve bunu dert bilen tek ülke Türkiye’dir. Tek Müslüman ülke elbette Türkiye değil ama ne yazık ki Türkiye’den başka da uluslararası platformlarda İslam dünyasının yaşadığı acıları konuşan, bu acılara çare olmaya çalışan, çözüm üretmek için risk alan başka bir Müslüman ülke yok gibidir.

Bugüne değin yaşadığımız tarihî ve siyasî sorunlarımızı özellikle uluslararası topluma taşımada, tartışmada hukukî ve siyasî düzeyde yeterli çalışma yapamadık, bu alanlarda uzman insan yetiştiremedik. Hariciyede yetişen diplomatlarımız Batılı yaşamı benimsemekle kaldılar, bizi Batı’ya anlatamadılar.

Yerli, millî ve duyarlı bilim insanlarımız çoğalıyor. Ulusal ve uluslararası düzeyde yaptıkları bilimsel çalışmalar ile adından söz ettiren bu bilim insanlarımız şimdi de Kudüs’te sempozyum düzenliyor. Şaşırmadınız! Evet, Kudüs “2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi”ne ev sahipliği yapacak.

23-25 Mart 2018 tarihleri arasında ilahî dinler için en önemli ortak merkez, medeniyetimizin kadim şehri ve sosyal bilimciler için bir laboratuvar konumunda olan Kudüs’te Gazi Üniversitesi, Turkish Studies Dergisi ve Kudüs Üniversitesi iş birliğinde düzenlenecek olan sempozyum beni çok sevindirdi. Ortak meseleleri böyle çalışmalar ile duyurmak gerekir.

Bu güzel haberi, değerli bilim insanı Turkish Studies Dergisi Sahibi ve Editörü ve Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dursun ERDEM aracılığı ile öğrendim. Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanları Gazi Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. İbrahim USLAN, Al Quds Universitesi Rektörü Prof. Dr. Imad Abu KISHEK ve Prof. Dr. Mehmet Dursun ERDEM’den oluşuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millî Eğitim 15 Aralık 2018 | 3.256 Okunma Şu okullar açılsa! 01 Eylül 2018 | 327 Okunma Eğitime adanmış bir ömür; Levent Yazıcı 30 Ağustos 2018 | 292 Okunma Zafer, bayram ve trafik 25 Ağustos 2018 | 149 Okunma Kurban ettiklerimiz 22 Ağustos 2018 | 3.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar