Biraderimiz İran

Orta Doğu coğrafyası bir bütündür. Sınırlar bizi aldatmasın. Bu coğrafyada herkesin derinden gelen akrabalıkları vardır. Bu coğrafyanın bir bölümünde çıkan yangın gün gelir herkesi...

Orta Doğu coğrafyası bir bütündür. Sınırlar bizi aldatmasın. Bu coğrafyada herkesin derinden gelen akrabalıkları vardır. Bu coğrafyanın bir bölümünde çıkan yangın gün gelir herkesi yakar.

Şu günlerde İran’da ortaya çıkan olaylar bizi endişelendiriyor. Aslında endişeden öte bizi de ilgilendiriyor. İran’daki olayları çok titiz ve akıllı bir şekilde değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Gerçi İran’ın son yıllardaki tutumu son derece vahim ve affedilemez hatalarla dolu olsa da İran halkı bizim kardeşimizdir. Zaten derdimiz de halktır.

İran’ı değerlendirirken Suriye tutumunu da unutmamalıyız. Ne yazık ki Suriye’deki zulme ortak oldular. İran, özellikle mezhebî bir anlayışla Esed rejimini destekledi.

İran’ı severiz sevmeyiz ama bölgemizin istikrarı ve huzuru açısından düşündüğümüzde isyana dönük hiçbir eylemi makul göremeyiz. İslam coğrafyasındaki aşırılıklar halkın kendi iç dinamiklerinden çıkmadı çoğu kez. “Bu işte bir İngiliz parmağı var.” sözünü unutmadan değerlendirme yapmak yerinde olur. Evet, İran’da demokrasi ve özgürlükler sorunu var. Uluslararası hukuka aykırılıklar, insan hakları ihlalleri gibi birçok sorunu olduğunu bildiğimiz İran, bugün bir sınav veriyor.

Türkiye, İran’daki olayları yakından takip etmelidir. Sevineceğimiz bir durum yok! Türkiye, tarih boyunca hiçbir ülkenin sıkıntısından prim kazanma derdinde olan bir ülke de olmamıştır. İran’daki olayları ABD destekliyorsa bizim de İran yönetimini desteklememiz gerek. Böyle bir mantık geliştirebiliriz. Ancak uluslararası ilişkilerde dün doğru olan adım, bugün yeni şartlar altında yanlış olabiliyor. Kesin bir hüküm vermek yerine daha esnek ve mantıklı hareket etmek ve kendimizi bağlamamak gerekir. Suriye politikasında başlardaki kesin çizgilerimiz, Rusya ile soğuyan ilişkilerimiz gelişen yeni şartlar altında bugün daha esnek ve farklı bir boyut kazanmıştır.

İran’ı biz yeni tanımıyoruz. İslam kültür ve medeniyet dairesine girdiğimizden beri derin ve köklü bağlarımız vardır. Klasik edebiyatımızın şekillenmesinde İran edebiyatının çok etkisi vardır. Dilimizde birçok Farsça kelime vardır. Şiir dilimiz bir dönem Farsça idi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millî Eğitim 15 Aralık 2018 | 3.256 Okunma Şu okullar açılsa! 01 Eylül 2018 | 325 Okunma Eğitime adanmış bir ömür; Levent Yazıcı 30 Ağustos 2018 | 291 Okunma Zafer, bayram ve trafik 25 Ağustos 2018 | 149 Okunma Kurban ettiklerimiz 22 Ağustos 2018 | 3.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar