Suudi Arabistan’da önemli gelişmeler

Lübnan başbakanı daha önce Suudi Arabistan’da bulunduğu bir sırada görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. İstifasına daha önce babasına karşı gerçekleştirildiği gibi kendisine...

Lübnan başbakanı daha önce Suudi Arabistan’da bulunduğu bir sırada görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. İstifasına daha önce babasına karşı gerçekleştirildiği gibi kendisine karşı da suikast gerçekleştirilmesi ihtimalini gerekçe olarak göstermişti. O zaman Lübnan’ın yöneticileri bu istifanın Lübnan Anayasası’na göre geçerli olmadığını ve Hariri’nin de istifasını kendi özgür iradesiyle değil Suudi Arabistan’ın baskıları sebebiyle verdiğini dile getirmişlerdi. Onun aynı zamanda Suudi Arabistan’da rehine gibi olduğunu dile getirmişlerdi. Çok geçmeden devreye Fransa Cumhurbaşkanı Macron girdi ve onu ülkesine davet etti. Bu davet üzerine Hariri, Fransa’yı ziyaret etti ve orada Lübnan başbakanı sıfatıyla ağırlandı. Macron’un iknasıyla istifasını ertelediğini açıkladı. Sonra da kendi ülkesine döndü ve istifa kararından vazgeçti. 

Suudi Arabistan’la bu şekilde bir macera yaşamış olan Lübnan Başbakanı Sa’d Hariri bu ülkeye yeniden davet edildi. Davete icabet ederek bu ülkeye yeni bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu yüzden sosyal medyada “Hariri Suudi Arabistan yolcusu, döner mi dönmez mi bilmiyoruz!” şeklinde ilginç hashtaglar oluşturuldu. Hariri’nin bu ülkede maruz kaldığı siyasi baskıya ve istifaya zorlanmasına rağmen bu ülkeyi yeniden ziyaret etmesi büyük bir cesaret olarak değerlendirildi. Ama onun başka bir seçeneği de yoktu. Çünkü Suudi Arabistan’a eli mahkûmdur. Suudi Arabistan da onu tamamen elinden çıkarmak istemiyor. O yüzden muhtemelen bu ülkenin veliaht prensi bu kez onu istifaya zorlamaya kalkışmaz. Çünkü böyle bir şey olursa Suud rejiminin baskı uyguladığı konusunda herhangi bir tereddüte mahal kalmaz. 

Verilen bilgilere göre Hariri bu ziyaretinde hem kral Selman bin Abdülaziz’le hem de onun veliaht oğlu Muhammed bin Selman’la bir araya gelecek. 

Lübnan başbakanını ülkesine davet ederek onunla görüşmeler yapan veliaht prens Muhammed bin Selman ordunun üst kademesinde de önemli değişiklikler yaptı. Çok ani bir şekilde verilen kararla Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekliye sevk edildi. Kara Kuvvetleri Komutanı ve İçişleri Bakanı’nın ve Dışişleri Bakanı’nın bazı yardımcıları da görevden alındı. Bunların dışında da görevden almalar oldu. 

Bu görev değişikliklerinin tamamen veliaht prens Muhammed bir Selman’ın kararlarıyla olduğu tahmin ediliyor. O sivil kadroda olduğu gibi askerî kadroda da kendi adamlarını etkin konuma getirebilmek için beraber çalışmakta zorlanacağını düşündüğü kişileri teker teker devreden çıkarıyor. Muhammed bin Selman’ın bu tayinleri ve kadrolarda yaptığı değişiklikler ülkede her alanda dizginleri eline almayı amaçladığını gösteriyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 111 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 112 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 205 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma İşgal rejiminin stratejisi ve Refah 09 Mayıs 2024 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar