Sisi güçlü rakip istemiyor

Mısır’ın şu anki diktatörü Abdulfettah Sisi, yönetimi askeri darbeyle yani gayri meşru yoldan gasp etmişti. Ancak gasp ettiği yönetimi kendince meşrulaştırmak amacıyla darbeden bir yıl sonra...

Mısır’ın şu anki diktatörü Abdulfettah Sisi, yönetimi askeri darbeyle yani gayri meşru yoldan gasp etmişti. Ancak gasp ettiği yönetimi kendince meşrulaştırmak amacıyla darbeden bir yıl sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirdi. Mısır halkı bu seçimlerin güven verici olmadığını, ister lehinde ister aleyhinde oy kullanmak için olsun sandık başına gitmenin Sisi’ye destek olarak algılanacağını bildiği için 2014’teki seçimleri büyük ölçüde boykot etmişti. Sisi de küçük bir azınlığın oyuyla kendini cumhurbaşkanlığına seçtirmişti. Gerçekte ise seçimi kazananlar oy kullanma hakkına sahip olanların yüzden seksenden fazlasını oluşturan ve seçimleri boykot eden büyük çoğunluktu. Onlar Sisi’yi de onun düzenlediği seçimleri de reddediyorlardı. 

Şimdi cumhurbaşkanlığının dört yıllık dönemi dolmak üzere. O yüzden yeni dönem için seçim yapılması gerekiyor. Fakat karşısına etkili bir adayın çıkması durumunda halkın sırf Sisi belasından kurtulmak için o etkili adaya oy verebileceğinden korkuluyor. Sisi’nin seçimlerde tek başına aday olması durumunda ise kendini halka zorla seçtirdiği gerçeği iyice gün yüzüne çıkmış olacak. O yüzden seçimlerde kendinden başka yine bazı adaylar bulunmasını ama onların sadece vitrin süsü olmalarını, seçimlerde yapılacak hilelere hiçbir şekilde itiraz etmeyecek kişilerden olmalarını istiyor. Dolayısıyla yapacağı hilelerde kendisine itiraz edebileceklerinden korktuğu kişileri seçim öncesinde devreden çıkarıyor. 

İlginç bir gelişme de Sisi’nin karşısında etkili bir aday olmasından korkulan, eski genelkurmay başkanı Korgeneral Sami Anan konusunda yaşandı. Cunta önce Anan’a gözdağı vererek aday olmaya kalkışmaması telkinlerinde bulundu. Daha sonra gözaltına alarak bir bakıma aday olmasının kendisi için tehlikeli olacağını tebliğ etti. Anan’ın adaylık konusunda ısrarlı davrandığını görünce de ismini seçmenler listesinden çıkararak aday olmak bir yana oy kullanma hakkını bile elinden aldı. 

Son verilen haberlere göre Mısır Seçimler Ulusal Komitesi, Salı akşamı aldığı bir kararla Mısır’ın eski genelkurmay başkanı Korgeneral Sami Anan’ı seçmenler listesinden çıkardı. Aynı zamanda gözaltına alınması ve hakkında dava açılması sebebiyle başlatılan soruşturma konusunda gelişmelerin içeriği ile ilgili medyada haber yayınlanması da yasaklandı. 

Seçimler Ulusal Komitesi Anan’ın seçmenler listesinden çıkarılmasını onun askeri vasfının hâlen devam ediyor olmasını ve bu vasfından dolayı aday veya seçmen olamayacağı iddiasını gerekçe gösterdi. 

Normalde Anan adaylığını açıklamış ve seçim faaliyetlerini de başlatmıştı. Seçilmek için de istekli olduğu, Sisi’nin vitrin süsü olmayı kabul etmeyeceği sergilediği tavırdan anlaşılıyordu. Dolayısıyla Mısır halkının sırf Sisi diktasından kurtulmak amacıyla oylarını ona vermesi ihtimali ortaya çıkmıştı. İşte bu durum diktatör Sisi’nin gözünü korkuttu ve adamları onun peşine düştü. Önce Anan’ın seçim propagandası faaliyetlerinde yaptığı açıklamaların silahlı kuvvetlere karşı provokatif içerik taşıdığını iddia ederek kendisini gözaltına aldı ve hakkında soruşturma başlattılar. Çok geçmeden de askeri kimliğinin devam ettiği iddiasından yola çıkarak aday veya seçmen olmasının engellenmesi gerektiğini ileri sürdüler. Oysa diktatör Sisi de 2014 seçimlerinde asker şapkasını çıkardıktan hemen sonra cumhurbaşkanlığına aday olmuştu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 149 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 112 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 207 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma İşgal rejiminin stratejisi ve Refah 09 Mayıs 2024 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar