Moritanya hakkında

Kuzeybatı Afrika ülkelerinden olan Moritanya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan’ın ziyareti vesilesiyle Türkiye’de biraz daha ilgi odağı oldu. Bu ülkeyle ilgili daha önce muhtelif gelişmelerle irtibatlı birtakım...

Kuzeybatı Afrika ülkelerinden olan Moritanya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan’ın ziyareti vesilesiyle Türkiye’de biraz daha ilgi odağı oldu. Bu ülkeyle ilgili daha önce muhtelif gelişmelerle irtibatlı birtakım yazılar yaşmıştım. Son dönemde de bu ülkede Anayasa değişikliği referandumu öncesinde ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili yazılarımız yayınlandı. Bugünkü yazımızda da merak edenler için ülke hakkında genel bilgiler vermek istiyorum. 

Resmi adı Moritanya İslâm Cumhuriyeti olan bu ülkenin nüfusu Arap ve Müslümandır. Nüfusunun yüzde sekseni Morlar olarak isimlendirilen Arap Berberilerden oluşur. Morlar, Moritanya’nın yanı sıra Fas, Senegal, Mali ve Gambiya’ya yayılmıştır. Ancak Moritanya dışındaki ülkelerde azınlık durumundadırlar. 

Başkenti Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Novakşot’tur. 

Moritanya halkının tamamına yakını Müslüman Sünni ve büyük çoğunlukla Malikidir. Mevcut nüfûsu dört buçuk milyon olarak tahmin ediliyor. Fakat yüzölçümü bir milyon otuz bin km kare civarında olduğu için bir km kare başına düşen insan sayısı 4.4 civarındadır. Bu sayı Türkiye’de 100’ü geçiyor. 

Ülke halkının büyük çoğunluğu Arapça konuşuyor. Resmi dil de Arapçadır. Ancak Fransızca da ikinci dil olarak kabul ediliyor. Bunların yanı sıra Berberice ve bazı küçük etnik unsurların dilleri de konuşulmaktadır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 95 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 110 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 205 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma İşgal rejiminin stratejisi ve Refah 09 Mayıs 2024 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar