Hangisi sütten çıkmış ak kaşık oldu?

Makyavelist devlet felsefesinde değer yargıları değil devlet çıkarları önemlidir. Dolayısıyla bir ülkenin dost olması için insan haklarına ve hukuka saygılı olması o kadar önemli değildir....

Makyavelist devlet felsefesinde değer yargıları değil devlet çıkarları önemlidir. Dolayısıyla bir ülkenin dost olması için insan haklarına ve hukuka saygılı olması o kadar önemli değildir. “Dost” olup olamayacağına karar verilirken, sicilinde birtakım katliamlar olup olmamasına ya da o katliamları işlediği sırada sahip olduğu zihniyetle bugünkü zihniyeti arasında bir fark olup olmadığına bakılmaz.

Bunun adını şimdi “reel-politik” koymuşlar. Yani “gerçekçi siyaset (!)”... Makyavelizm ve pragmatizm zihinlerde çok iyi bir çağrışım yapmadığından böyle bir isim değişikliğine ihtiyaç duyulmuş. Ancak içerik değişmedikten sonra ismin değişmesi bir şey değiştirmiyor.

Aslında bir şeyin “gerçek” olmasından önce “hak” olması önemlidir. Örneğin bugün Doğu Türkistan’ın Çin hakimiyeti altında olduğu bir gerçektir. Ama “hak” mıdır? Siyaset alanında da birtakım çıkar hesaplarını öne alarak haklıya haksız haksıza haklı demektense her zaman haklıdan yana olmak gerekmez mi? Bu iç siyaset için de geçerlidir dış siyaset için de.

Uzun yıllardan...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Isam El-Attar’ın ardından! 04 Mayıs 2024 | 596 Okunma Kudüs şehidimize selamlar! 03 Mayıs 2024 | 237 Okunma Vicdanların başkaldırısında yerimizi almalıyız 02 Mayıs 2024 | 94 Okunma San Remo’da paylaşılan ümmet coğrafyası 27 Nisan 2024 | 69 Okunma ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 70 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar