Gündemden Notlar (3)

lTunus’ta olduğu gibi Sudan’da da 2018’in başlarında pahalılık sebebiyle bazı gösteriler olmuştu ve polis sert müdahalede bulunarak gösterilerin yayılmasını önlemişti. Şimdi ülkedeki muhalefet...

lTunus’ta olduğu gibi Sudan’da da 2018’in başlarında pahalılık sebebiyle bazı gösteriler olmuştu ve polis sert müdahalede bulunarak gösterilerin yayılmasını önlemişti. Şimdi ülkedeki muhalefet partileri halkı organize edebilmek ve mevcut yönetime karşı sokağa dökebilmek için çeşitli faaliyetler yapıyorlar. Sudan’daki yönetimle arası iyi olmayan BAE’nin de bu konuda muhalefet partileriyle ilişki içinde olduğu konuyla ilgili haberlerde dile getiriliyor. Muhalefet partilerinin planladığı gösterilerle ve halk hareketiyle mevcut yönetimi tamamen düşürmeyi hedefledikleri ifade ediliyor. Ancak Sudan’da bunu başarmaları pek mümkün görünmüyor.

lLübnan’da Dışişileri Bakanı Gebran Basil’in Meclis Başkanı ve aynı zamanda Emel Partisi’nin lideri Nebih Berri hakkında “Baltacı” ifadesini kullanması ülkede bazı karışıklıklara neden oldu. Dışişleri Bakanı’nın aynı zamanda cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın damadı olması onun da sıkıntıya girmesine neden oldu. Dışişleri Bakanı’nın Nebih Berri hakkında bu ifadeleri özel bir sohbette kullandığı ve gizli bir kamerayla çekilen görüntülerin daha sonra medyaya yansıtıldığı dile getirildi. Emel Partisi’nin taraftarları Basil aleyhine bazı gösteriler düzenlediler. Ancak Berri’nin meseleyi pek büyütmek istememesi sebebiyle çok fazla yayılmadı.

lLübnan Başbakanı Sa’d El-Hariri, Suudi Arabistan’ın baskılarıyla görevinden istifa etmesinden sonra Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ikna etmesiyle istifasını geri almasının ardından Türkiye’ye bir ziyarette bulundu. Bizim gördüğümüz kadarıyla Hizip vasıtasıyla Lübnan üzerinde siyasi tahakküm oluşturmaya çalışan İran’ın bu ülkeyle ilgili siyasetinden rahatsız olan Hariri, Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman tarafından da baskıya maruz kalınca yeni açılımlar oluşturmaya, yeni bağlantılar kurmaya çalışıyor. Aslında Lübnan’ın Türkiye’yle ilişkilerini geliştirmesi kendisinin her yönden yararına olacaktır.

lABD kendince, Filistin’in eski başbakanı ve şu an Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas)’ın Siyasi Birim başkanı İsmail Heniyye’yi terör listesine aldı. Kendisi terörle işbirliği içinde olan ve terör örgütlerine yığınlarla silah temin eden ABD kendine göre terör listeleri oluşturuyor. Bundaki amacı “terör” konusunda uluslararası çapta karar verme yetkisinin tamamen kendinde olmasını istemesidir. Ama gerçekte kendisi bir terör ülkesi olduğu gibi aynı zamanda çıkarları gereği terör örgütleriyle işbirliği içine girmekten de çekinmemektedir. İsmail Heniyye’yi terör listesine alması ise tamamen saçmadır. Çünkü Filistin’de gayrimeşru olan siyonist işgaldir. Dolayısıyla vatanı ve toprağı işgal edilmiş bir halkın bu işgale karşı verdiği mücadele haklı ve meşrudur. Ayrıca Heniyye, Hamas’ın askerî kanadının değil siyasi kanadının lideridir. Aynı zamanda Filistin halkının oylarıyla şekillenmiş bir meşru hükümetin de başkanlığını yapmıştır. ABD’nin Heniyye’yi terör listesine almaktaki asıl amacı ise Filistin halkına, özellikle de Gazze halkına yapılacak insanî yardımların önünü kesmek ve böylece Filistinlileri iyice kıskaca almaktır. Bundaki amacı da tabii ki işgalci siyonist rejime destek vermektir. ABD’nin terörle işbirliğini aylık Ribat dergisinin Şubat 2018 sayısı için yazdığımız yazıda ayrıntılı bir şekilde ele almaya çalıştık.

lPahalılık ve bazı ek vergi uygulamaları Ürdün’de de halkın tepkisine ve gösterilere neden oldu. 1 Şubat Perşembe günü Ürdün’ün Meclis binası önünde toplanan kalabalık Ürdün hükümetinin istifasını istedi. Gösteride muhalefet partilerinin milletvekillerinin yer almadığı ifade edildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 149 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 112 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 207 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma İşgal rejiminin stratejisi ve Refah 09 Mayıs 2024 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar