BM Genel Kurulu’ndaki konuşmalardan

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin 72. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada dünyanın en büyük sıkıntısının eşitsizlik ve iklim değişikliği olduğunu vurguladı. Guterres, BM Genel...

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin 72. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada dünyanın en büyük sıkıntısının eşitsizlik ve iklim değişikliği olduğunu vurguladı. Guterres, BM Genel Kurulu’nun yedi önemli meselesi olduğunu ve bunların birincisinin de nükleer silahlar olduğunu dile getirdikten sonra Kuzey Kore’nin nükleer silahlar alanındaki çalışmalarını lanetledi. Tabii hâlen nükleer silahlara sahip olan ve emperyalizmin başını çeken ülkelerden kaynaklanan tehlikeyi öne çıkarmak istemedi. Guterres söz konusu önemli meselelerin ikincisinin de terör olduğunu belirtti. Rohingya (Arakanlı) Müslümanlara yapılan zulüm konusunda da Myanmar’a uyarıda bulundu. Filistin için iki devletli çözüm önerisinde bulundu. Mültecilere kapıların kapatılmasını eleştirdi. 

BM 72. Genel Kurul Başkanı Miroslav Lajcak yaptığı konuşmada dünyanın bugün en önemli meselelerinin iklim değişikliği, göç, eşitsizlik ve terör olduğunu söyledi. Paris İklim Anlaşması’na uyulmasını istedi. BM’de reforma ihtiyaç olduğunu dile getirdi. 

En çok gündem oluşturan konuşmalardan biri de ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşmasıydı. Onun konuşmasının ana gündem maddesini terör konusu oluşturuyordu. Kuzey Kore’nin çürük bir rejim olduğunu, onun tüm dünyayı tehdit ettiğini, ABD’nin de gerek gördüğünde onu tümüyle ortadan kaldırmaktan çekinmeyeceğini söyleyerek çok ağır bir tehditte bulundu. Trump, nükleer teknoloji konusunda Obama döneminde İran’la yapılan anlaşmaya itirazını dile getirerek bu anlaşmanın ABD için utanç kaynağı olduğunu söyledi. İran’ı çok ağır bir dille eleştirdi. Taliban’la mücadelenin yeniden şekillendirileceğini, Küba’ya yaptırımları kaldırmayacaklarını söyledi. Venezuela’daki mevcut hükümete itirazlarını dile getirerek böyle bir hükümetin varlığını kabullenemeyeceklerini ifade etti. 

İngiltere Başbakanı Theresa May, BM’de reform çağrılarına destek veren açıklamalarda bulundu. Suriye’nin kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmasına ve Kuzey Kore’nin nükleer silahına tepki gösterdi. Konuşmasında terör konusuna da değinerek ülkesinin bu yıl beş kez terör saldırısının hedefi olduğuna dikkat çekti. Internetin terör amaçlı kullanımıyla mücadelenin önemi üzerinde durdu. Terörle mücadelenin insan hakları ihlallerinin örtüsü olarak kullanılmasına da tepki gösterdi ve Myanmar hükümetinin Arakan’da işlediği zulmün bu konuda bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Mülteciler meselesine değinerek mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere destek verilmesini istedi. Suriye’de sorunun rejimden kaynaklandığını, rejimin BM’nin barış çabalarını engellediğini, kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını, BM’nin Suriye konusundaki çabalarına da destek verdiklerini ifade etti. BM’nin Kuzey Kore hakkında yaptırım kararlarına da destek verdiklerini söyledi.

Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron konuşmasında birinci olarak mülteci krizi ve iklim değişikliği üzerinde durdu ve Paris İklim Anlaşması’na uyulmasını istedi. Suriye’de kimyasal silahlara karşı olduğunu söyledi. Arakan’da etnik temizlik yapıldığını dile getirdi. Kuzey Kore’ye tepki gösterirken, İran’la yapılan anlaşmayı savundu. Meksika duvarına itirazda bulunarak, “Bizi koruyacak olan duvarlar değil, harekete geçme isteğimizdir” dedi. 

Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani ülkesinin 5 Haziran’dan beri haksız bir ambargoya maruz kaldığına dikkat çekerek bundan kaynaklanan meselenin çözümü için egemenlik haklarına saygıyla ön şartsız diyalog çağrısında bulundu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 12 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 110 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 205 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma İşgal rejiminin stratejisi ve Refah 09 Mayıs 2024 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar