BM Genel Kurulu

BM 73. Genel Kurul Toplantısı 25 Eylül 2018 tarihinde Genel Sekreter Antonio Guterres’in konuşmasıyla başladı. BM Genel Kurulu’nda teşkilata üye tüm ülkeler temsil ediliyor. Bu kurul her yıl üye ülkelerin üst...

BM 73. Genel Kurul Toplantısı 25 Eylül 2018 tarihinde Genel Sekreter Antonio Guterres’in konuşmasıyla başladı. BM Genel Kurulu’nda teşkilata üye tüm ülkeler temsil ediliyor. Bu kurul her yıl üye ülkelerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir  toplantı düzenliyor. Çalışmalarına ise üye ülkelerin daimi temsilcileriyle devam ediyor. 

Genel Kurul’da alınan kararlar sadece tavsiye niteliği taşıyor. Uygulanması için zorlama yapılması amacıyla yaptırıma başvurulmuyor. Ancak on beş üyesi bulunan Güvenlik Konseyi’nin kararlarının uygulanması için yaptırıma başvurulabiliyor. Bu konseyin de beş daimi üyesi var ve onların kararları veto etme hakları olduğu için onlardan herhangi birinin itiraz ettiği karar konseyden geçmiyor. 

BM Genel Kurulu 73. yıllık toplantısını yaparken dünya çeşitli sıkıntılar yaşıyordu. Her şeyden önce Arap dünyasında dikta rejimlerine karşı başlatılan halk hareketlerinin kazanımlarının geri alınması amacıyla başlatılan fitne savaşlarının neden olduğu sıkıntılar, zorluklar devam ediyor. BM’nin toplantısı öncesinde Libya’da fitne savaşı iyice alevlendi ve can kayıpları ciddi şekilde arttı. Yemen’deki zorluklar gittikçe büyüyor. Açlık ve salgın hastalıklar yüzünden ölümler devam ediyor. Mısır’da darbeyle işbaşına gelen Sisi cuntasının idam cezalarına sürekli yenileri ekleniyor. 

Suriye’de her ne kadar İdlib’de kan dökülmesinin önüne geçilmesi için bir uzlaşma sağlanmış olsa da ülkenin düzlüğe çıkmasını sağlayacak bir ittifak henüz gerçekleştirilmiş değil. 

Filistin’de Gazze’ye uygulanan abluka devam ediyor. İşin ilginç yanı ise siyonist işgal rejimiyle birlikte Gazze’ye abluka ve yaptırımlar uygulayan Mahmud Abbas’ın BM Genel Kurulu’na Filistin adına katılması. Filistinliler bu yüzden Abbas’a karşı gösteriler düzenledi ve Filistin halkına abluka uygulayan bir liderin Filistin halkını temsil edemeyeceğini dile getirdiler. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Isam El-Attar’ın ardından! 04 Mayıs 2024 | 438 Okunma Kudüs şehidimize selamlar! 03 Mayıs 2024 | 237 Okunma Vicdanların başkaldırısında yerimizi almalıyız 02 Mayıs 2024 | 94 Okunma San Remo’da paylaşılan ümmet coğrafyası 27 Nisan 2024 | 68 Okunma ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 70 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar