Baas’ın ve Rusya’nın katliamları

Suriye’yle ilgili olarak muhalefetin boykot ettiği Soçi toplantısı ve siyasi çözüm konusunda yeni bir şey ortaya koyamayan Viyana toplantısı yapıldı. Ancak gerek Baas rejiminin ve gerekse ona destek amacıyla Suriye’de...

Suriye’yle ilgili olarak muhalefetin boykot ettiği Soçi toplantısı ve siyasi çözüm konusunda yeni bir şey ortaya koyamayan Viyana toplantısı yapıldı. Ancak gerek Baas rejiminin ve gerekse ona destek amacıyla Suriye’de bulunan Rusya işgal güçlerinin sivil halka yönelik insanlık dışı saldırıları son günlerde iyice şiddetlendi. Bizim bu yazıyı yazdığımız saatlerden önceki kırk sekiz saat içinde Şam kırsalında yer alan Doğu Guta’ya yönelik hava saldırılarında öldürülen sivillerin sayısı 120’ye yaklaşmıştı. Bu bölgede öldürülenlerin bazılarının cesetleri yıkılan binaların enkazının altından çıkarıldı. Son saldırılarda Duma’da bir binanın içinde oturanların üzerine yıkıldığı ve sağ kalanların kurtarılabilmesi için yoğun bir şekilde kurtarma faaliyetlerinin sürdürüldüğü haber verildi. 

Doğu Guta üzerindeki vahşi kuşatma ise devam ediyor. 

Gerek rejim güçlerinin ve gerekse Rusya işgal güçlerinin İdlib bölgesine yönelik saldırıları da devam ediyor. 3 Şubat 2018 tarihinde İdlib bölgesinde bir Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra bölgeye yönelik saldırılar daha da şiddetlendirildi. 

Bu bölgede saldırılar çevredeki kırsal bölgeleri de kapsıyor. Birçok köye hem Rusya ve hem de Suriye uçakları tarafından saldırılar düzenlendi. Saldırılarda hedef alınan köylerde yaşayan insanlardan birçok kişi hayatını kaybederken yüzlerce insan da evlerinin harap olması sebebiyle sokaklarda kaldı. 

İdlib’in merkezinde ve kırsal bölgelerinde uçakların özellikle sosyal merkezleri, hastaneleri ve sivil insanların yaşadığı noktaları hedef aldığı dile getirildi. Bazı bölgelere de rastgele saldırılar düzenleniyor ve bu tür saldırılardan da tabii ki en çok siviller zarar görüyor. 

Saldırılarda kimyasal bombaların ve özellikle klor gazının kullanıldığı, saldırılardan etkilenen bölgeler üzerinde yapılan araştırmalara göre hazırlanan bazı raporlarda dile getirildi.  Suriye’deki İnsan Hakları İhlallerini Tetkik Komitesi, konuyla ilgili açıklamalarında Doğu Guta ve İdlib’e yönelik olarak gerçekleştirilen saldırılarda klor gazının kullanıldığını ortaya koyan raporlar hazırladıklarını ve delilleri ortaya koyduklarını dile getirdi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 111 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 112 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 205 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma İşgal rejiminin stratejisi ve Refah 09 Mayıs 2024 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar