2017’ye Bakış -3

Yemen’de sorunun siyasi yönden çözülmesi için BM tarafından tayin edilen özel temsilcinin tarafları ikna edememesi sebebiyle İran tarafından desteklenen Husi örgütüyle Suudi Arabistan’ın başını...

Yemen’de sorunun siyasi yönden çözülmesi için BM tarafından tayin edilen özel temsilcinin tarafları ikna edememesi sebebiyle İran tarafından desteklenen Husi örgütüyle Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez koalisyonu tarafından desteklen Aden hükümeti arasındaki çatışmalar devam etti. İran ile Suudi Arabistan arasında bu ülkeye hakimiyet amacıyla yürütülen ve ülkenin halkının içinde bulunmadığı bu savaşta halk büyük zarar gördü. Açlık felaketi gittikçe büyüdüğü gibi başta kolera olmak üzere muhtelif salgın hastalıklar da yayıldı. 

İktidarını kaybetmesinden sonra İran destekli Husi örgütüyle işbirliği içine giren eski diktatör Ali Abdullah Salih, 2017’nin sonlarına doğru Suudi Arabistan’la perde arkasından ilişki içine girerek söz konusu örgütle bağlarını kopardı. Bunun üzerine örgüt militanları tarafından, Sana’dan kendi memleketine gitmekte olduğu bir sırada önü kesilerek roketlerle feci bir şekilde öldürüldü. 

İslamî hareket önderlerine sürekli idam veya müebbet hapis cezaları veren Mısır’daki Sisi cuntası ülkenin eski diktatörü ve ismi zulümle özdeşleşmiş olan Hüsni Mübarek’i beraat ettirdi. 

Sisi cuntası, IŞİD’in bölgedeki yapılanmasına karşı savaş verdiği iddiasıyla Sina’da askeri operasyonlarını sürdürdü. Bu operasyonlardan birinci derecede sivil halk zarar gördü. 

Sina’daki Ariş şehrine yakın Bi’ru’l-Abd kasabasında yer alan Ravda Camisi’nde 24 Kasım 2017 tarihinde büyük bir katliam gerçekleştirildi. Etrafı on kadar araçla kuşatılan camiden çıkan cemaatin üzerine Cuma namazı çıkışı sonrası araçlardan otomatik silahlarla ateş edildi. Saldırıda en az 370 kişi hayatını kaybetti. Saldırganlar 45 dakika süreyle katliam yapmaya devam ettikten sonra kaçmayı başardılar. Çok sıkı askerî tedbirlerin alındığı ve geçiş noktalarında sıkı kontrollerin yapıldığı Sina bölgesinde bu caminin çevresine otomatik silahlarla donatılmış on aracın nasıl girebildiği ve militanların 45 dakika süreyle katliam yapmasına nasıl fırsat verildiği zihinlerde soru işaretlerine neden oldu. Sisi cuntası saldırıdan IŞİD’in Sina’daki yapılanmasını sorumlu tuttu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 82 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 110 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 205 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma İşgal rejiminin stratejisi ve Refah 09 Mayıs 2024 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar