2017’ye Bakış (1)

Bu haftaki yazılarımızda İslâm dünyasında 2017’de öne çıkan olayların bir listesini vermeye bu olaylar hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Önce Filistin’deki gelişmeler...

Bu haftaki yazılarımızda İslâm dünyasında 2017’de öne çıkan olayların bir listesini vermeye bu olaylar hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. 

Önce Filistin’deki gelişmeler hakkında bazı kısa bilgiler vermek istiyoruz. 

Filistin’de Ekim 2015’te Mescidi Aksa’nın paylaştırılması planının işgal rejiminin parlamentosu olan Knesset’te bir yasa tasarısıyla gündeme alınması üzerine patlak veren Kudüs intifadası 2017 yılında da münferit olaylarla devam etti. İşgal rejimi olayları durdurmak için şiddetin her çeşidine başvurmasına rağmen halkın mücadelesi yine devam etti. 

2017’de Filistin’de yaşanan önemli gelişmelerden biri de işgal rejimi zindanlarındaki esirlerin durumlarının iyileştirilmesi amacıyla başlatılan açlık greviydi. Onur grevi adı verilen bu mücadeleye hapishanelerin dışından da halk eylemlerle, gösterilerle destek verdi. Kırk gün süren mücadelenin sonunda işgal rejimi esirlerin bazı taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. 

Siyonist işgal rejiminin Filistin’in 1948’de işgal edilmiş bölgelerinde ve Kudüs’ün tamamında yatsı ve sabah namazlarında ezanı yasaklamaya kalkışması Filistin’in genelinde ve Mescidi Aksa’da geniş çaplı gösterilere neden oldu. Bunun üzerine işgal rejimi Mescidi Aksa’yı bir süre ibadete kapattı. Yeniden ibadete açtığında kapılarına demir dedektörleri ve kameralar yerleştirmişti. Kudüs halkı bunu kabul etmedi; söz konusu cihazlar kaldırılmadan ve Mescidi Aksa’nın kapıları serbestçe geçişe açık hale getirilmeden içeri girmeyeceğini Mescidi Aksa çevresinde mücadelesini sürdüreceğini açıkladı. İşgal rejimi sonunda bu cihazları kaldırmayı kabul etmek zorunda kaldı. 

Filistin’de 2017’de en çok gündem oluşturan gelişmelerden biri de Hamas’ın yeni vizyon bildirgesi yayınlaması ve kendi içinde seçimler yaparak siyasi birim başkanını değiştirmesi oldu. Yeni vizyon bildirgesi yayınlama işlemi Halid Meşal’in Siyasi Birim başkanlığını sürdürdüğü dönemde gerçekleşti. Bu bildirge “acaba Hamas ilkelerinden taviz mi veriyor ve siyonist işgalle anlaşmaya yanaşıyor mu?” tartışmalarına neden oldu. Fakat Hamas işgali gayri meşru tanıma konusundaki tutumunu değiştirmediğini ve Filistin’in bir bütün olduğu ilkesinden taviz vermediğini bildirdi. Bu bildirgenin yayınlanmasından bir süre sonra Hamas içinde yapılan seçimle Siyasi Birim başkanlığına da İsmail Heniyye getirildi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direnişten işgal güçlerine darbeler 17 Mayıs 2024 | 111 Okunma Nekbe’nin 76. yıl dönümü 16 Mayıs 2024 | 112 Okunma İşgal hükümeti neden ateşkese razı olmuyor? 11 Mayıs 2024 | 205 Okunma Refah’a saldırıda ABD’nin taktiği 10 Mayıs 2024 | 192 Okunma İşgal rejiminin stratejisi ve Refah 09 Mayıs 2024 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar