Ne oldu, ne olabilir?

Seçimden tek başına iktidar çıkmadı.-Ak Parti önemli ölçüde oy kaybetti ama yine en büyük parti olmayı başardı. (258 mv.)  -HDP kendi tabii oy tabanı üzerinde bir misli daha oy kazanarak barajı...

Seçimden tek başına iktidar çıkmadı.
-Ak Parti önemli ölçüde oy kaybetti ama yine en büyük parti olmayı başardı. (258 mv.) 

-HDP kendi tabii oy tabanı üzerinde bir misli daha oy kazanarak barajı aştı ve 80 milletvekili çıkardı.

-MHP yüzde 4 oy artışı ile seçimin kazançlı çıkan partileri arasına girdi.

-CHP  mevcut sayısından 3 milletvekili daha az kazandı, 132’de kaldı.  

-Seçim sonuçlarının gündeme getirdiği birinci konu yeni hükümet arayışı ise ikinci konu, partilerin aldıkları başarı ve başarısızlığın sebeplerinin tahlili olmalı.

-Bu tablodan hükümet çıkarmak kolay değil. Aslında koalisyon formüllerini kolay uygulayabilen bir ülke olsak, tabii ki farklı koalisyon modelleri ortaya çıkabilir. Ama iktidarla muhalefetin üç partisi arasında blok olarak cepheleşme olduğu gibi,  muhalefetin kendi içinde karşıtlıktan beslenen partiler (MHP-HDP) söz konusu. Ak Parti ile diğer üç partiden her birinin (sayısal olarak mümkün olsa bile) koalisyon oluşturması zor, üç partinin (ki üçü ancak koalisyon için yeterli sayıya ulaşabiliyor) kendi içinde koalisyon oluşturması zor.

-Üç partiyi ve paralel yapıları Ak Parti’ye karşı cepheleşmeye iten bir “Üst akıl” var mı, bu üst akıl, bu üçlüden Ak Parti’yi Ortadoğu’da oyundan ekarte etmek gibi bir rolü ifa için bir hükümet çıkarır mı, bunu soru olarak bırakalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bundan bir “Beka sorunu” çıkar! 17 Mayıs 2024 | 2.433 Okunma Ankara hercümerci - Beştepe Bahçeli gibi mi okudu? 16 Mayıs 2024 | 2.544 Okunma Etki ajanlığı - Bumerang üretimi 14 Mayıs 2024 | 885 Okunma Özgür Özel’in kritik sınavı 12 Mayıs 2024 | 789 Okunma Kaybolan ruh nasıl kazanılacak? 10 Mayıs 2024 | 1.627 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar